SEGRE

CORRUPCIÓ

Les comissions d’ERO finançats per la Junta d’Andalusia superen fins un 550% la mitja

Segons un informe remès per pèrits de la Direcció General d’Assegurances a la jutgessa

Les comissions d'ERO finançats per la Junta d'Andalusia superen fins un 550% la mitja

Les comissions d'ERO finançats per la Junta d'Andalusia superen fins un 550% la mitjaEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les comissions cobrades per mediadors en ERO finançats per la Junta superen fins en un 550 % la mitja que les companyies d’assegurances pagaven a aquests mateixos mitjancers en altres casos, segons un informe remès per pèrits de la Direcció General d’Assegurances a la jutgessa María Núñez que investiga les sobrecomissions.

Els pèrits de la Direcció General d’Assegurances del Ministeri d’Economia van realitzar el 2014 -a petició de l’anterior instructora del cas, Mercedes Alaya- un informe en el qual van detectar que en els ERO finançats per la Junta es van pagar més de 66 milions d’euros en comissions per sobre de la mitjana del mercat, una mitjana que van fixar en el 2 % entre el 2000 i el 2011.

Van ratificar el seu informe el juliol del 2015 ja davant de la successora d’Alaya, María Núñez, que el maig del 2017 els va demanar d’ampliar-lo indicant "la totalitat de les actuacions en virtut de les quals han conclòs que és el 2 % la comissió de referència", petició que va reiterar al setembre.

El nou informe ampliat, a què ha tingut accés Efe, recull que "l’import de les comissions de mediadors no està taxat per llei" i "és el mercat lliure el que fixa els preus", si bé analitza les comissions cobrades en aquells anys per mediadors com Aon Gil i Carvajal, Mercer Consulting i Willis Iberia per acabar que oscil·len entre el 2 i el 3% en el cas de pòlisses finançades per administracions públiques.

En el cas dels ERO finançats per la Junta, l’informe analitza les pòlisses subscrites per les companyies d’assegurances Generali, BBVA Segurs, Mapfre i Vida Caixa -amb aquests i altres mediadors-, per concloure que encara que generalment són les companyies d’assegurances "les que determinen el percentatge de comissions a pagar als mediadors", en els ERO subscrits amb BBVA "eren els mateixos mediadors que fixaven les comissions, i normalment bastant per sobre dels preus habituals del mercat".

En concret, en les pòlisses subscrites amb BBVA Segurs la comissió mitjana pagat als mediadors Inversions Fafner i Rokiblau "en el cas de pòlisses d’assegurança finançades per la Junta d’Andalusia era del 9 %", un "80 % més" que en altres pòlisses, on la comissió mitjana era del 5 %.

Inversions Fafner cobrava per tasques de mediació en els ERO finançats de la Junta una comissió del 8 % davant el 5 % habitual, "un 60 % més", però Rokiblau rebia un 13 % en comptes del 2 % que cobrava en altres pòlisses no finançades per la Junta, "un 550 % més".

A més, la comissió en pòlisses subscrites entre els anys 2001 i 2005 "va ser bastant més alta que en els posteriors".

En el cas de Generali, que treballava amb les mediadores Irson i Ingotor, l’informe dels pèrits destaca que aquesta assegurada fixava "un màxim del 2 % en el percentatge de comissions a pagar els mediadors i tanmateix l’import de comissions pagat va ser notablement superior".

"Les comissions d’Irson i Ingotor assolien l’11 % quan es tractava de pòlisses finançades per la Junta d’Andalusia, baixant el percentatge de comissions al 5,21 % i 6,3 % quan les pòlisses no estaven finançades. Per tant la intermediació en pòlisses finançades era un 90 % més cara que les no finançades", assenyalen.

En el cas de Caixa -que treballava entre altres amb mediadores com Uniter, Willis Iberia, Aon Gil, Mercer Consulting o Atlantis- i Mapfre les diferències eren menors i les seues dades no concreten quines pòlisses corresponen a ERO finançats per la Junta.

Caixa només diferencia entre pòlisses finançades o no per organismes públics, amb una comissió mitjana del 2,67 % en les primeres davant l’1,97 % en la resta.

Mapfre indica que en les 261 pòlisses d’assegurança col·lectius emeses entre el 2000 i el 2016, la comissió mitjana pagada als mediadors va ser d’un 0,76 % i d’elles, en les dotze emeses a Andalusia la mitja va ser del 0,84 %.

La jutgessa Núñez ha citat els pèrits de la Direcció General d’Assegurances per ratificar aquest informe el proper 12 d’abril en el marc d’aquesta peça separada del cas ERO que investiga responsables de companyies d’assegurances, mediadores i sindicats pel pagament de sobrecomissions en la tramitació de les prejubilacions subvencionades per la Junta.

tracking