SEGRE

PESCA TRIBUNALS

Europa valida l’acord pesquer amb el Marroc

Sempre que no s’apliqui a les aigües del Sàhara Occidental || Els pescadors espanyols diuen que la resolució genera “incertesa”

Pescadors al port marroquí de Dakhla.

Pescadors al port marroquí de Dakhla.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Justícia europeu (TJUE) va dictaminar ahir que l’acord pesquer entre la Unió Europea i el Marroc és “vàlid” sempre que no s’apliqui ni al Sàhara Occidental ni a les aigües adjacents a aquest territori. Els magistrats van explicar que el contrari vulneraria el principi a la lliure determinació, perquè “el territori del Sàhara Occidental no forma part del regne del Marroc”, segons la resolució. D’aquesta manera, l’escrit del TJUE contradiu les conclusions prèvies de l’advocat general que, al gener, es va mostrar partidari d’invalidar el pacte ja que, segons la seua opinió, aquest resultava d’aplicació a les aigües sahrauís.

El protocol de pesca entre la Unió Europea i el Marroc va entrar en vigor el febrer del 2007 per un període de quatre anys, i ja s’ha renovat en dos ocasions. Els estats membres van donar llum verda la setmana passada a iniciar les negociacions amb les autoritats marroquines per renovar l’acord actual, ja que la pròrroga expira el pròxim dia 14 de juliol.

La flota gallega creu que podrà pescar al Sahara fins al 14 de juliol, data en la qual expira el pacte

Després de conèixer-se el dictamen de la cort europea de justícia, el secretari general de la Confederació Espanyola de Pesca (Cepesca), Javier Garat, va manifestar que la decisió dels magistrats genera “molta incertesa” ja que, d’un costat, considera “vàlid” l’acord però, d’un altre, exclou d’aquest les aigües del Sàhara Occidental, en les quals es realitzen el 94 per cent de les captures de la flota europea en aquesta àrea. Així mateix, Garat va subratllar que els més perjudicats per la decisió podrien ser els pescadors canaris i gallecs, que “desenvolupen parcialment la seua activitat en aquestes aigües”. En aquest sentit, Juan Martín, gerent de l’Associació Nacional de Cefalopoders (Anacef), va indicar que “ningú ens ha dit que hàgim d’abandonar la zona”.

Igualment, la flota gallega amb llicència per pescar en virtut d’aquest acord pesquer va assenyalar que “res impediria” que continuessin pescant a les aigües sahrauís fins a la data en la qual expira l’actual pròrroga del protocol.

tracking