SEGRE

El Parlament reivindica la legitimitat de Puigdemont i l'1-O

Una vista de l'hemicicle del Parlament durant el ple.

JxCat: "Posem en marxa avui el projecte republicà per a Catalunya"Parlament de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament ha aprovat aquest dijous, amb els vots de JxCat, ERC i la CUP, una resolució que reivindica la jornada de l’1-O i la legitimitat de Carles Puigdemont com a candidat a ser reelegit president, en un ple carregat de tensió per les possibles conseqüències judicials derivades d’aquesta iniciativa. Des del 17 de gener, dia en què es va constituir el Parlament sorgit de les urnes el 21D, no es reunia el ple, i en la sessió d’avui s’ha tornat a visualitzar la fractura entre els blocs independentista i constitucionalista.

Amb les negociacions ja molt avançades entre les forces independentistes per desencallar la legislatura amb un pla B que passaria per intentar investir Jordi Sànchez, número dos de JxCat, que segueix en presó preventiva, el Parlament ha aprovat una simbòlica resolució que denuncia la "destitució il·legal i il·legítima" de Puigdemont i proclama la voluntat i el compromís de restaurar la institució de la presidència de la Generalitat. Puigdemont, subratlla el text, "continua comptant amb la majoria parlamentària suficient" per poder "ratificar-li la confiança com a president".

A més d’aquest reconeixement a la figura de Puigdemont -a Bèlgica, fugit de la justícia espanyola-, la resolució incorpora una referència a l’1-O, que ha generat polèmica entre els grups parlamentaris, si bé finalment s’ha descartat l’esmena de la CUP que plantejava "reafirmar" la declaració unilateral d’independència aprovada el passat 27 d’octubre.

Tot i així, el text exigeix que el Govern de l’Estat "cessi les ingerències" sobre les instàncies judicials per impedir que es materialitzi la voluntat democràtica "legítimament expressada en el referèndum d’autodeterminació de Catalunya de l’1 d’octubre", una expressió que, segons han alertat els lletrats del Parlament, pot xocar amb les resolucions del Tribunal Constitucional (TC).

Els diputats de Ciutadans, el PSC i el PPC han renunciat a participar en la votació d’aquest punt al·lusiu a l’1-O, que ha estat aprovat amb els 68 vots a favor de JxCat, ERC i la CUP -inclosos els vots delegats d’Oriol Junqueras i Jordi Sànchez, encara en presó preventiva- i els vuit en contra dels comuns.

Ciutadans ha anunciat que presentarà en els propers dies un recurs d’empara davant del TC, en considerar que, amb la decisió de la Mesa de donar llum verda a les esmenes de la CUP a la resolució de JxCat, s’han vulnerat els drets dels diputats.

Fonts pròximes al president del Parlament, Roger Torrent, han argumentat que no era necessari que la Mesa es pronunciés sobre l’admissió a tràmit de les esmenes transaccionals, pactades entre JxCat i la CUP i que han estat aprovades en el ple.

Tanmateix, fonts de Ciutadans han subratllat que la Mesa "ha de qualificar o inadmetre qualsevol text" parlamentari, pel que segons el seu parer el que intenta Torrent és "eludir" una eventual responsabilitat penal en no aclarir si han admès aquestes esmenes.

Dins de l’hemicicle, la líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, ha acusat els independentistes de buscar "embolic", perquè aquest és el seu "modus vivendi", mentre ha titllat Torrent de "versió 2.0" de la seua antecessora, Carme Forcadell. Anteriorment, el portaveu de Cs a la càmera, Carlos Carrizosa, ha acusat Torrent de cometre "prevaricació" en haver rebutjat les peticions de reconsideració contra l’admissió a tràmit de la resolució acordada per JxCat i CUP.

Per la seua part, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha citat a les forces independentistes a tornar al "principi de realitat" i permetre que s’activi el termini de dos mesos per a noves eleccions, davant dels intents de construir "legitimitats paral·leles abocades al fracàs" i de nomenar presidents "de nyigui-nyogui".

El president del grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, ha afirmat que no hi ha "restitució possible" del Govern cessat i ha criticat que l’independentisme estigui parlant de "debats legitimistes".

Per la seua part, el president del PPC, Xavier García Albiol, ha acusat l’independentisme de ser "provincià i decadent" i de ser immers en una "guerra santa" contra Espanya.

El diputat de JxCat Quim Torra ha proclamat que, amb l’aprovació de la proposta de resolució del seu grup, es posa en marxa "el projecte republicà per a Catalunya".

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha fet una crida a "parlar clar" als catalans sense "paternalismes" i situar com a principal prioritat la restitució de les institucions catalanes per "poder tornar a avançar" cap a la "república".

Al seu torn, el diputat de la CUP Carles Riera ha afirmat que el ple d’avui hauria de ser el de "la restauració de la república".

A més de la resolució independentista, el Parlament ha aprovat, amb els vots en contra de Cs i PPC, una iniciativa dels comuns en defensa del model d’escola en català, que a més estableix que no es poden destinar diners públics a aquells models educatius que segreguen per sexe.

tracking