SEGRE

PLE DEL PARLAMENT

Iceta demana que s'activi el termini per celebrar noves eleccions

Iceta demana que s'activi el termini per celebrar noves eleccions

Iceta demana que s'activi el termini per celebrar noves eleccionsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha citat avui a les forces independentistes a tornar al "principi de realitat" i permetre que s’activi el termini de dos mesos per a noves eleccions, davant dels intents de construir "legitimitats paral·lelsabocats al fracàs" i de nomenar presidents de "pacotilla".

En la seua intervenció al ple del Parlament per defensar la proposta de resolució presentada pel grup PSC-Units, Iceta ha assegurat que "l’absència d’un Govern perjudica l’economia i genera inestabilitat, desigualtat, erosió de drets socials i pobresa", davant de la qual cosa Catalunya "necessita un govern".

"És l’hora que un nou govern, pensi el que pensi sobre el futur de Catalunya, es faci càrrec dels problemes i els anhels del conjunt dels catalans, no només d’una part," ha dit, lamentant així que "en el dia d’avui no sabem quants presidents tindrem, quants de veritat i quants de nyigui-nyogui".

Davant del fet que hi hagi més dificultats per decidir sobre qui ha de manar a TV3 que sobre qui ha de presidir la Generalitat, Iceta ha recalcat que els catalans "tenen dret a què el Parlament es dissolgui si, en un termini raonable, no es posa en marxa la legislatura. Com mínim s’ha d’engegar el rellotge" de la investidura, ha afirmat.

Com també ha demanat que es "respecti el principi de realitat", ja que "l’única legitimitat democràtica, i no reconeixem cap altra, emana d’aquest Parlament i està emparada per Estatut i Constitució, com molts han reconegut davant del jutge. Ni 'consells de la república', ni assemblees d’electes, ni actes simbòlics a Brussel·les no poden substituir aquest Parlament i el president i Govern sorgits d’ell. No crein òrgans que sols els representen a vostès".

I és que ha advertit que qualsevol "desdoblament institucional" sol pot "erosionar" les institucions catalanes i que "qualsevol intent de construir una legitimitat paral·lela, encara que es pretengui simbòlica, està abocada al fracàs i al conflicte".

El líder del PSC ha fet una crida a què el Parlament i el Govern actuïn "permanentment al marc constitucional i estatutari vigent", com també "sembla convenient no elegir persones que no puguin exercir amb plenitud les seues responsabilitats".

En aquest sentit, respectant la presumpció d’innocència, hatitllat d’"inapropiades" les candidatures a la investidura o a membres del Govern de "persones que siguin immerses en un procediment judicial obert, estiguin o no en presó preventiva", ja que "no podran dedicar-se amb plenitud" a les seues tasques de govern.

Però també perquè "no té cap sentit reeditar, ni que sigui simbòlicament, una via que ha fracassat," en al·lusió a la via "unilateral i il·legal", ha ressaltat Iceta, que en contrast ha fet una invitació a endinsar-se en el "respecte, la reconciliació i les reformes" en aquesta legislatura a Catalunya.

tracking