SEGRE

El Parlament legitima Puigdemont, que s'aparta i proposa Jordi Sànchez

El líder de JxCat fa un pas al costat “provisionalment” per les “circumstàncies”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Puigdemont va renunciar ahir “provisionalment” que el Parlament l’investeixi com a president de la Generalitat. El líder de JxCat va argumentar que, “tenint en compte les circumstàncies”, la decisió de fer un pas enrere “és la manera perquè pugui acordar un nou govern al més ràpid possible d’acord amb la voluntat del poble de Catalunya”.

Tot i així, va reconèixer que la seua renúncia “no garanteix completament la restauració de l’autonomia”, encara que deixarà “Madrid sense excuses per continuar amb la seua política d’ocupació”. D’aquesta manera, Puigdemont va anunciar la proposta del número dos de la seua llista i exlíder de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, com a candidat juntista a la presidència del Govern. Sànchez “representa com ningú els valors de JxCat i és un home de pau injustament tancat en una presó espanyola”, va explicar. Des de la presó, Jordi Sànchez va assegurar que, per a ell, “és un gran honor i una enorme responsabilitat poder representar el poble de Catalunya” des de la presidència de la Generalitat.

Així mateix, va insistir que “el president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras, amb tots els consellers destituïts per l’article 155, són el veritable Govern legítim de Catalunya”. Tot plegat, el dia en què el ple del Parlament va aprovar una resolució, amb el suport de Jx- Cat, ERC i la CUP, en què es reivindicava el referèndum de l’1 d’octubre i es reiterava la legitimitat de Carles Puigdemont. En aquest sentit, i en el marc d’un debat menys tens del que s’esperava, la majoria independentista de la Cambra va aprovar un text en el qual s’assenyalava que el líder juntista “segueix comptant amb la majoria parlamentària suficient” per poder “ratificar-li la confiança com a president”.

En aquesta votació no van participar els diputats de Ciutadans, PSC i Partit Popular. En el mateix debat, el diputat de Junts per Catalunya Quim Torra va defensar que “la independència és l’eina que ens ha de permetre millorar el progrés, el benestar i la igualtat d’oportunitats”. Així mateix, Torra va destacar que la resolució, que finalment es va aprovar, “vol posar de manifest que la sobiran nia del poble resideix en el poble i que rebutgem absolutament qualsevol deriva autoritària de l’Estat”. A més, també va destacar que, amb aquesta, es posa “el punt de partida del projecte republicà”. En aquesta mateixa línia, la republicana Marta Rovira va explicar que el text “constata la gran victòria de l’independentisme” a les urnes. No obstant, el diputat de la CUP Carles Riera va retreure a la resta de grups independentistes que el ple no tingués com a objectiu “la restauració de la República” ja que, a la resolució, els diputats van evitar reafirmar-se en la DUI.

Carles Puigdemont durant el seu discurs aquest dijous des de Bèlgica.

Puigdemont renuncia “provisionalment” a la investidura i proposa Jordi Sànchez com a presidentYouTube

tracking