SEGRE

PANORAMA

El Constitucional no excarcera Sànchez i Llarena deixa en l'aire el ple d'investidura

El candidat a president recorrerà a Europa si el Suprem no l’allibera abans de divendres || JxCat “confia” que el debat es pugui celebrar i Arrimadas reitera que no es pot investir un “empresonat”

El número 2 de Junts per Catalunya, Jordi Sánchez.

Sànchez demana al Tribunal Suprem sortir de la presó per ser investit el 12 de marçEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional va rebutjar ahir, per unanimitat, excarcerar el candidat de JxCat a la presidència de la Generalitat, Jordi Sànchez, com a mesura cautelar mentre estudia el recurs d’empara que l’exlíder de l’ANC va presentar contra l’ordre de presó provisional que va dictar en contra seu la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela el passat 16 d’octubre. En aquest sentit, els magistrats de l’alt tribunal van manifestar que accedir alliberar Sànchez equivaldria a l’“atorgament anticipat de l’empara sol·licitada”.

Per la seua part, el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena va concedir ahir 5 dies a la Fiscalia i a l’acusació popular perquè es pronunciïn sobre la petició que va presentar Jordi Sànchez dimarts perquè es revoqui la mesura preventiva de presó provisional i se’l deixi en llibertat o, almenys, se li permeti acudir físicament al Parlament a la sessió d’investidura convocada per dilluns vinent. En aquest sentit, la celebració de l’esmentat debat es troba en l’aire, ja que Llarena no prendrà la decisió sobre l’excarceració de Sànchez fins a aquell mateix dia, en el qual finalitza el termini que ha donat a les parts perquè es posicionin sobre la sol·licitud del candidat a la presidència de la Generalitat.

Els magistrats no volen donar a Sànchez una empara “anticipada” i per això el mantenen a la presó

ERC reitera que és necessari conformar un Govern “efectiu” que posi fi a la intervenció

En aquest sentit, l’advocat defensor del número 2 a la llista de JxCat al 21 de desembre, Jordi Pina, va presentar ahir a la tarda un escrit davant del Suprem per demanar que Llarena es pronunciï abans de divendres sobre la possibilitat que Jordi Sànchez sigui posat en llibertat per acudir al ple d’investidura. Si el magistrat no es pronuncia o la seua decisió és negativa, Pina va assegurar que recorrerà al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

També el president del Parlament, Roger Torrent, va expressar ahir a la nit que no veu motius “actualment” per ajornar el ple i que, “si és necessari”, anirà al TEDH a defensar els drets de participació política de Sànchez.

El portaveu dels juntistes a la Cambra Eduard Pujol va explicar que l’exlíder de l’ANC “continua sent el candidat a la investidura” i que “té tots els drets” per ser-ho.

A la mateixa línia, el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, va indicar que esperen que, “si no se’l deixa lliure, se li pugui donar un permís especial per anar al ple de dilluns”. Per la seua part, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, va insistir ahir en la necessitat de conformar un Executiu per acabar amb el 155.

D’altra banda, el líder de la CUP, Carles Riera, va reiterar ahir que si JxCat i ERC tenen pensat presentar-los una oferta “autonomista”, “no és necessari” que se la facin arribar. Des de Ciutadans, Inés Arrimadas va avisar que no “es pot ser president” sent un “empresonat” perquè no hi ha investidures “ni telepàtiques ni telemàtiques”. Igualment, el líder del Partit Popular català, Xavier García Albiol, va demanar a Torrent que desconvoqui “immediatament” el ple de dilluns perquè veu “impossible” la investidura.

Davant de les preguntes plantejades per part dels portaveus d’ERC i PDeCAT, amb referència a la divisió de poders a Espanya, Melgar va contestar que la Fiscalia “no té res a dir davant les legítimes iniciatives” proposades per reformar la Constitució i les lleis i va opinar que a la causa independentista es persegueixen uns fets que poden ser constitutius de “rebel·lió, sedició, prevaricació i desobediència”. En aquest sentit, va voler remarcar que la Fiscalia actua “amb exquisit respecte al registre de la legalitat i divisió de poders”.

També va assegurar que totes les decisions que es prenguin sobre aquest procés seran “sospesades” degudament.

tracking