SEGRE

PANORAMA

L’ANC manté el pols

Celebra el seu sisè aniversari en ple procés intern per elegir el president que haurà de succeir Jordi Sànchez, que va renunciar al càrrec des de la presó per unir-se a les llistes de JxCat || És clarament una de les entitats que més influència exerceix sobre els grups sobiranistes del Parlament

Manifestació multitudinària organitzada per l’ANC a Barcelona la Diada de Catalunya.

Manifestació multitudinària organitzada per l’ANC a Barcelona la Diada de Catalunya.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Sense visibilitat pública en els seus inicis, va irrompre amb força a la primera línia de la política quan el 2012 va organitzar per la Diada una multitudinària manifestació a la capital catalana sota el lema “Catalunya, nou Estat d’Europa”, que va marcar l’inici de nombroses mobilitzacions a favor de la independència.

A partir de llavors es va convertir en una entitat clau per entendre el desenvolupament del procés independentista: d’una banda va col·laborar amb el Govern català per mobilitzar la gent al carrer, encara que també va pressionar la Generalitat quan va considerar que els passos cap a un Estat català eren insuficients.

Els afiliats votaran el dia 17 de març el nou líder, que haurà de fer efectiva la República

La votació per elegir el president se celebrarà el dissabte 17 de març, encara que el procés és complex perquè tots els afiliats tenen dret de vot però no per seleccionar el president, sinó per elegir els 77 membres del Secretariat Nacional. Una vegada seleccionats, aquests 77 membres faran una reunió, i entre aquests seleccionaran un president, per la qual cosa la persona que rebi més vots dissabte no té cap garantia de pilotar l’entitat. Fins al moment només tres membres han mostrat intenció de ser president: el cap de Comunicació de l’entitat, Adrià Alsina; el president del Ciemen i membre d’ERC David Minoves, i el vicepresident del Cercle Català de Negocis, David Fernàndez Aguilera.

Tot i així, hi ha un altre possible candidat a la llista, el més mediàtic de tots, l’exdiputat de la CUP al Parlament de Catalunya i portaveu de Súmate, Antonio Baños, que ara per ara només ha anunciat la seua voluntat de ser al Secretariat Nacional, no de liderar-lo. Un dels temes candents que ocupen la campanya electoral és la independència de l’ANC respecte als partits, ja que sovint hi ha hagut retrets creuats entre els seus membres per estar al servei d’un partit o un altre.

Aquest va ser el cas de l’última campanya de les eleccions catalanes, quan des de l’entitat es va emetre un correu als socis expressant que només reconeixeria Carles Puigdemont com a president. L’endemà l’entitat va rectificar i va aclarir que donava suport a tots els partits independentistes que es presentaven en aquells comicis.

En aquest sentit, el pròxim president haurà d’aplicar el full de ruta que va aprovar l’entitat en una assemblea general al febrer, en el qual va advocar per fer efectiva la república proclamada el 27 d’octubre i buscar el seu reconeixement internacional.

L’entitat ha tingut fins ara dos presidents, Carme Forcadell i Jordi Sànchez, un càrrec que ha demostrat ser un trampolí per entrar després a la política institucional, però també ha estat un risc, ja que els dos estan sent investigats per la justícia. Forcadell, presidenta de l’entitat del 2012 al 2015, va ser després presidenta del Parlament i està sent investigada pel jutge del Tribunal Suprem que instrueix la causa contra el procés sobiranista.

Per la seua part, Sànchez, investigat pel mateix cas i empresonat, va ser president del 2015 al 2017 i actualment és candidat a la presidència de la Generalitat per Junts per Catalunya.

Totes les accions de l’entitat se centren en la idea que els partits independentistes haurien de restituir al màxim el Govern cessat per l’article 155 de la Constitució, per la qual cosa va ser molt crítica amb la decisió de Carles Puigdemont de renunciar a la presidència.

Concretament, de Lleida i Tàrrega sortiran dos autobusos, mentre que des de Bellpuig, la Seu d’Urgell, Balaguer, Alguiare, Almacelles i Mollerussa només en sortirà un de cada localitat. Sota el lema República, ara, l’entitat sobiranista pretén omplir l’espai que va des del monument de Cristòfol Colom al Parc de la Ciutadella, passant pel passeig Colom, el passeig Isabel II i l’avinguda Marquès de l’Argentera.

Encara que la mobilització es va convocar amb l’objectiu de pressionar a les formacions sobiranistes, arriba dos dies després que el Tribunal Suprem denegués el permís a Jordi Sànchez per acudir al ple i ser investit, una decisió que marcarà el desenvolupament de la jornada.

El vicepresident de l’entitat, Agustí Alcoberro, va explicar dimecres que a la marxa es demanarà “avançar de manera clara cap a la República”, i va recordar que ja han passat dos mesos i mig des de les eleccions i continua sense haver-hi un Executiu català definit.

Deu autobusos de Lleida per a la marxa de BarcelonaUn total de deu autobusos atansaran avui els lleidatans a la manifestació que ha convocat l’ANC a Barcelona (17.00 hores) per exigir als partits independentistes que no es demorin més en les negociacions i arribin a un acord per formar Govern i construir la República que es va declarar el 27 d’octubre.

tracking