SEGRE

PANORAMA

Puigdemont critica Llarena per vetar el candidat de “més de 2 milions” de votants

Ponsatí abandona Brussel·les i torna com a professora a Escòcia || Puig, Serret i Comín auguren que la justícia europea anirà “acorralant” els jutges espanyols mentre que la CUP insisteix en la “ruptura”

Carles Puigdemont, durant la seua intervenció en una reunió de JxCat a Vilafranca del Penedès, ahir.

Carles Puigdemont, durant la seua intervenció en una reunió de JxCat a Vilafranca del Penedès, ahir.TWITTER JOSEP RULL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Puigdemont va criticar ahir la decisió del magistrat del Tribunal Supremo Pablo Llarena de no permetre a Jordi Sànchez acudir a la sessió d’investidura que estava convocada per a dilluns al Parlament i que va ser ajornada divendres a la nit pel president de la Cambra, Roger Torrent.

En aquest sentit, el líder de Junts per Catalunya va acusar Llarena d’“usurpar” les funcions del legislatiu al provar de designar el postulant a la presidència de la Generalitat. “Per què un jutge que ningú no ha votat pot determinar si un diputat que té tots els seus drets intactes pot ser o no president?”, es va demanar Puigdemont. Igualment, es va qüestionar si és “més important” la voluntat de Llarena que la de “més de 2 milions de catalans”.

En la mateixa línia, el conseller cessat de Territori, Josep Rull, que divendres va posar la primera pedra i va prendre la paraula en la inauguració d’unes obres a l’Ametlla, va explicar que la interlocutòria de Llarena “reforça la convicció” que a Espanya “s’empresonen idees”. També el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, va insistir que “ja ha quedat clar que el problema amb la investidura” no era “la distància”, sinó que JxCat va revalidar el 21-D el “compromís delictiu”, en paraules del mateix magistrat Llarena.

En un altre ordre de coses, la consellera cessada d’Educació, Clara Ponsatí, va donar a conèixer ahir el seu trasllat de Bèlgica a Escòcia per reincorporar-se com a professora a la Universitat de St. Andrews. Ponsatí va dir que el seu retorn a la Gran Bretanya ha estat possible gràcies a la “llibertat de moviment” de què “gaudeix” com a “ciutadana europea”.

Aquest anunci es va produir el dia en què la resta de consellers cessats que es van establir a Brussel·les, Lluís Puig, Meritxell Serret i Toni Comín van assegurar que la justícia europea anirà “acorralant” els tribunals espanyols.

A més, Comín va manifestar que té “té molt clar” que Llarena reactivarà l’ordre d’arrest contra ells, ja que té l’obligació de perseguir els presumptes delinqüents en virtut del principi de legalitat. En aquest sentit, el conseller cessat de Salut va confessar que sent “vergonya” de “veure un jutge intentant construir artificialment un delicte”.

Per la seua part, el regidor de la CUP a Girona Lluc Salellas va insistir en la necessitat de “dur a terme la ruptura amb l’Estat”. En aquest sentit, va subratllar que “si volen els nostres vots”, JxCat i ERC “hauran de posar sobre la taula un programa nítidament republicà i nítidament social”.

Per la seua part, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va tornar a insistir que “Lluís Salvadó hauria de dimitir” i es va confessar “estranyat” pel fet que ERC no li ho demani

.

D’altra banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va defensar que el “respecte a la legalitat” és clau per desfer el “bloqueig” en la política catalana. Així mateix, va anunciar que la seua formació anirà al Tribunal Constitucional perquè s’engegui el “rellotge” de la investidura. En aquest sentit, el diputat popular al Parlament Santi Rodríguez va apuntar que l’esmentat rellotge ja es troba en compte enrere des que el líder de JxCat Carles Puigdemont va renunciar a ser el candidat i que, per tant, en menys de dos mesos, el president del Govern central, Mariano Rajoy, que per a Rodríguez és “president de la Generalitat en funcions”, podrà convocar nous comicis a l’empara del 155

Carles Puigdemont, durant la seua intervenció en una reunió de JxCat a Vilafranca del Penedès, ahir.

Carles Puigdemont, durant la seua intervenció en una reunió de JxCat a Vilafranca del Penedès, ahir.TWITTER JOSEP RULL

tracking