SEGRE

POLÍTICA GOVERN

Trump cessa el secretari d’Estat per discrepàncies

Per les negociacions amb Corea i el pacte nuclear de l’Iran || El director de la CIA, Mike Pompeo, ocuparà el càrrec

L’exsecretari d’Estat dels EUA, Rex Tillerson.

L’exsecretari d’Estat dels EUA, Rex Tillerson.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Donald Trump, va fer cessar ahir el secretari d’Estat, Rex Tillerson, després de discrepar en l’enfocament de les relacions exteriors dels EUA. D’aquesta forma, el magnat ha remodelat el seu gabinet envoltant-se d’aliats incondicionals amb vista a una hipotètica reunió amb el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un. Així doncs, Trump ha nomenat com a nou secretari d’Estat Mike Pompeo, fins ara director de l’Agència Central d’Intel·ligència (CIA) i de qui el president va assegurar compartir una manera de pensar “molt similar”. En substitució de Pompeo, Gina Haspel passarà a ser la primera dona de la història que encapçali els serveis d’Intel·ligència nord-americans.

Tillerson, que va assegurar assabentar-se de la destitució via Twitter, va ser la veu més dura contra Rússia al Govern de Trump. Els seus frecs amb el mandatari van ser una constant durant l’últim any, i van arribar al seu màxim exponent durant la crisi entre Qatar i els seus veïns a mitjans del 2017, moment en què Tillerson va pensar a dimitir i va arribar a dir “idiota” al president nord-americà. “No estàvem d’acord en gaires coses”, va dir Trump davant de la premsa, i ho va exemplificar amb el pacte nuclear amb l’Iran: “Jo crec que és terrible, i sembla que ell pensava que estava bé.”

Gina Haspel passarà a ser la primera dona de la història que dirigeix els serveis d’Intel·ligència

La Casa Blanca va informar que el motiu per haver fet el canvi ara és a causa que el president vol assegurar-se “que té el seu equip a lloc amb vista a les pròximes converses amb Corea del Nord”, negociacions que Tillerson va negar que estiguessin a prop de celebrar-se. En aquesta línia, Trump va assegurar que no va consultar “gaire” amb l’exsecretari abans d’acceptar la invitació de Kim, i va remarcar que va prendre la decisió “sol”.

Perquè el canvi al gabinet sigui efectiu, tant Pompeo com Haspel necessiten encara ser ratificats pel Senat. Pompeo haurà de fer front a un departament d’Exteriors amb una baixa moral a causa del menyspreu mostrat per Donald Trump.

tracking