SEGRE

POLíTICA

El Congrés fa un pas més per derogar la presó permanent

Rebutjades les dos esmenes a la totalitat del PP i Ciutadans que pretenien ampliar els casos d’aplicació

El grup popular aplaudeix el Portaveu adjunt i Secretari General del Grup Parlamentari Popular al Congrés José Antonio Bermúdez de Castro, després de la seua intervenció en el ple del Congrés.

El Congrés fa un pas més per derogar la presó permanentEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ple del Congrés ha fet aquest dijous un pas més per derogar la presó permanent revisable després de rebutjar les dos esmenes a la totalitat del PP i Ciutadans que pretenien ampliar els casos d’aplicació d’aquesta figura i endurir el Codi Penal especialment en els casos de reincidència.

Els vots en contra de PSOE, Podemos, PNB, ERC i la majoria del Grup Mixt han tombat les iniciatives dels grups parlamentaris del PP i Ciutadans, per la qual cosa continua la tramitació de la proposició de Llei impulsada pel PNB.

Quatre dies després de conèixer-se la mort del nen Gabriel Cruz i sota l’atenta mirada dels pares de nens assassinats que han presenciat el debat des de la tribuna de l’hemicicle, els partidaris de la seua derogació no han atès els precs de PP i Ciutadans per tirar per terra la seua derogació en tant que el Tribunal Constitucional no resolgui sobre la mateixa.

En un debat tens protagonitzat pels retrets i desqualificacions, els diputats del PP i Ciutadans han demanat sense èxit al PSOE que s’abstingués en la votació per passar la pilota al Constitucional, que precisament ha de resoldre el recurs que els socialistes van presentar contra aquesta polèmica figura penal.

Malgrat que són diversos els partits partidaris de la seua derogació, Ciutadans i PP han dirigit els seus discursos cap al grup socialista, que sempre havia manifestat que anaven a esperar al Constitucional, com així ha corroborat avui el seu portaveu de Justícia, Juan Carlos Campo, fins que va arribar la iniciativa del PNB.

És per això que ambdós grups han demanat "rigor, prudència i coherència" als socialistes per "evitar legislar en calent" doncs mentre que Bermúdez de Castro (PP) ha defensat que la "immensa majoria de la societat" demana de no derogar-la, Juan Carlos Girauta (Ciutadans) ha subratllat que "on la reinserció no funciona", és allà on entra la presó permanent

Lluny de les seues posicions, el PSOE ha arremès durament contra PP i Ciutadans al manifestar, dirigint-se cap a ambdós grups, que "les víctimes no poden ser utilitzades, ni elles ni el seu dolor", el que ha arrencat els aplaudiments del grup socialista.

Dit això, el propi Juan Carlos Campo ha llegit unes paraules de Patricia Ramírez, mare del nen Gabriel, en les que demanava que no s’estengués la ràbia no sense abans manifestar que "mai no hauríem d’haver tingut aquest debat sota el paraigua de la tristesa i el desgrat que produeix la mort del petit".

Però el seu moment més dur ha estat quan ha carregat contra el ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, per "macular el gest de la mare de Gabriel" quan li va entregar una bufanda per "colar"-se a la catedral d’Almeria on es celebrava el funeral

La intensitat que ha marcat el debat no han impedit que tots els portaveus hagin arrencat la seua intervencions amb paraules de suport i respecte envers els familiars de víctimes, inclosos aquells que més durament s’oposen a mantenir la presó permanent.

"Des de la política ens devem a ells, al respecte a les seues opinions i el seu dol, però no demanarem perdó per pensar que el nostre sistema de justícia ha de tenir un final reinsertador", ha defensat el diputat de Unidos Podemos Eduardo Sants, abans de reiterar el convenciment que és contrària als drets humans.

A més, ha repartit retrets al PP per acudir al Codi Penal quan les coses li vénen "tortes i de forma més dura a Ciutadans: "El que hem sentit no pot ser qualificada més que de demagògia populista d’extrema dreta".

Crítiques també han estat les paraules del diputat del PNB, Mikel Legarda, impulsor de la iniciativa per derogar la presó permanent cap al PP i Ciutadans que són, ha dit, els que han presentat el debat en calent.

"El dret penal no es construeix amb el dolor de les víctimes, es té en compte i se solidaritza (...) Però la presó permanent no fa una societat millor ni evita el delicte", ha afegit Legarda, convençut que, una vegada rebutjades les esmenes, no es tornarà a parlar d’aquest assumpte perquè es prorrogaran els terminis d’esmenes parcials.

tracking