SEGRE

POLÍTICA CATALANA

JxCat insisteix a investir Sànchez i descarta nous comicis després de reunir-se amb Puigdemont

Aquest viatja a Suïssa diumenge per participar en un debat sobre autodeterminació || ERC exigeix a Rajoy l’atansament dels presos a Catalunya i la CUP veu difícil donar suport a un candidat del PDeCAT

La Fiscalia s'oposa a la sortida en llibertat de Jordi Sànchez

La Fiscalia s'oposa a la sortida en llibertat de Jordi SànchezEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, va insistir ahir que el seu grup parlamentari aposta per Jordi Sànchez, en presó preventiva, com a candidat a la presidència malgrat els obstacles que hi ha per a la investidura. En aquest sentit, va assegurar que “hi ha temps per investir-lo” i es va mostrar convençut de la viabilitat de la proposta, perquè “hi ha marc legal que permet aquesta investidura”. Així mateix, al finalitzar la reunió dels diputats de JxCat desplaçats a Brussel·les amb Carles Puigdemont, Pujol va tancar la porta a una nova convocatòria electoral, ja que “estem convençuts que hi haurà un Govern” que “garanteixi la República”. En aquest sentit, va manifestar que treballen sota la premissa que ha de constituir-se un executiu efectiu que, al seu torn, “garanteixi la República”. Per això, el portaveu juntista va apel·lar al “compromís i la responsabilitat” de les forces independentistes. Tot plegat, el mateix dia en què va transcendir que Carles Puigdemont viatjarà aquest diumenge a Suïssa per participar en un debat sobre el dret a l’autodeterminació que tindrà lloc a Ginebra. També intervindrà en un fòrum sobre drets humans dimecres en aquesta ciutat suïssa. En aquest sentit, el líder de JxCat va concedir una entrevista a la cadena helvètica RTS en la qual va tornar a insistir en la seua “vocació” de ser president i va afirmar que si Espanya estigués organitzada com Suïssa, els problemes actuals a Catalunya no existirien. Igualment, les autoritats suïsses van indicar ahir que Puigdemont té dret a visitar Suïssa i pronunciar “discursos polítics” al seu territori. Per la seua banda, el diputat d’ERC Gerard Gómez del Moral va apressar novament a designar “un Govern efectiu” i va demanar posar fi al més aviat possible al 155. A més, el diputat republicà Joan Tardà va exigir al Congrés que els líders independentistes empresonats siguin traslladats a presons catalanes. Tardà va demanar a Rajoy un “gest polític” d’“humanitat” perquè, per exemple, el fill del líder d’Òmnium, Jordi Cuixart, que té onze mesos, ja ha hagut de recórrer 30.000 km en anades i vingudes a Soto del Real a veure el seu pare. Arran d’això, Carme Forcadell va subratllar que els atacants a la seu de la Generalitat a Madrid el 2013 no van entrar a la presó al tenir fills petits quan estaven condemnats, mentre que els presos independentistes ja fa mesos que estan en presó provisional. En un altre ordre, el diputat de la CUP Carles Riera va advertir ahir que no veu fàcil recolzar un candidat que estigui “molt vinculat” al PDeCAT, amb referència a la possibilitat que Jordi Turull fos proposat per a president. Així mateix, Riera va exigir un referèndum “vinculant” amb data concreta per culminar el procés constituent.

Després de conèixer el resultat de les proves mèdiques a les quals es va sotmetre, la defensa va sol·licitar-ne de nou dilluns l’excarceració per motius personals, encara que no va al·legar el positiu en tuberculina com a causa principal ja que una part dels interns al centre també estan infectats.

Pujol explica que JxCat treballa amb la idea que un Govern efectiu ha de “garantir la República”

Part de la població reclusa està infectada per la tuberculina encara que no desenvolupi la malaltia

La Fiscalia s’ha posicionat en contra de la seua sortida en llibertat amb càrrecs i el magistrat del Tribunal Suprem encara no ha pres una decisió. Tanmateix, des d’Institucions Penitenciàries van manifestar que Joaquim Forn “no té cap malaltia” i que, si fos necessari, existeixen protocols per hospitalitzar els reclusos o proporcionar-los tractament. Tot i així, el vicepresident cessat Oriol Junqueras ja no comparteix cel·la amb Forn.

tracking