SEGRE

PRESTACIONS SOCIALS

Alerten que les noves pensions a partir del 2019 baixaran pel factor de sostenibilitat

Mig punt al mes, xifra que a Lleida suposa una mitjana de quatre euros, a causa de la reforma introduïda pel Govern de Rajoy || Més de sis-cents lleidatans s’incorporen cada any al sistema de prestacions

Pensionistes lleidatans en una protesta davant de la seu de la Seguretat Social a la demarcació.

Pensionistes lleidatans en una protesta davant de la seu de la Seguretat Social a la demarcació.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els lleidatans que es converteixin en pensionistes passat l’1 de gener del 2019 ingressaran de mitjana 4,07 euros menys al mes per l’entrada en vigor de l’anomenat factor de sostenibilitat que, com subratlla l’economista Ramon Morell, restarà mensualment entre un 0,45% i un 0,50% de l’import que rebrien sense la seua aplicació. D’aquesta manera, les més de sis-centes noves pensions que cada any entren al sistema a Lleida ja es calcularan a partir d’aquest factor.

El factor de sostenibilitat és un indicador que va introduir el Govern de Mariano Rajoy en la reforma del sistema de pensions de l’any 2013 i es calcula per quinquennis. Així, Morell va explicar que per als pensionistes que entrin al sistema l’any que ve, aquesta variable s’obtindrà de la divisió entre l’esperança de vida als 67 anys el 2012 i l’esperança de vida a aquesta edat l’any 2017.

La pensió mitjana lleidatana puja un 24,62% des del 2008 però no compensa l’increment de l’IPC

Catalunya és la segona comunitat amb més pensionistes pobres, darrere d’Andalusia

Igualment, l’economista lleidatà va advertir que aquesta reducció en l’import de la pensió pot anar incrementant-se en el temps a mesura que augmenti la longevitat. De fet, es preveu que les persones que comencin a cobrar la pensió d’aquí a trenta anys perdran un 7 per cent de poder adquisitiu només per la implementació d’aquest indicador.

No obstant, Morell va apuntar que aquesta baixada es podria compensar reforçant el factor de revalorització, que és l’altra variable que va introduir l’Executiu central per al còmput de les pensions i que estableix que, com a mínim, hauran de pujar un 0,25% cada any. Tot i així, va manifestar que fa falta “voluntat política” perquè “a llarg termini” el sistema públic de pensions sigui sostenible i els beneficiaris tinguin assegurat el cobrament del que és una “obligació constitucional” per a l’Estat.

Amb tot, la pensió mitjana a les comarques de Ponent ha augmentat un 24,62 per cent des de l’any 2008, quan se situava en els 614,55 euros, davant dels 815,23 euros. Tanmateix, la desvinculació del seu increment a les pujades de l’IPC és el que ha llastat la capacitat de compra dels pensionistes.

A més, estan un 15,62% per sota de la mitjana catalana que, en l’actualitat, és de 966,18 euros.

De fet, al conjunt de l’Estat, els pensionistes de les àrees rurals són els que més pateixen la pèrdua de poder adquisitiu a causa de l’actual sistema de còmput. Segons Unió d’Unions d’Agricultors i Ramaders, la pensió mitjana d’un agricultor o ramader és un 41,2 per cent inferior que la d’altres sectors.

D’altra banda, Morell va alertar de la necessitat de “mesures urgents” que corregeixin el dèficit del sistema públic de pensions. En aquest sentit, es va mostrar partidari d’un augment a les bases de cotització i de l’eliminació dels contractes precaris i les bonificacions introduïts per l’última reforma laboral. A més a més, Morell va apostar per transferir les càrregues de les pensions d’orfandat i viudetat al sistema fiscal, desvinculant-les de la Seguretat Social.

A llarg termini, no obstant, va cridar a reformar profundament el model de finançament de les pensions partint d’incrementar els salaris, augmentar la productivitat, reduir les hores de jornada laboral, imposar impostos a les màquines que substitueixen el treball humà i regularitzar el treball domèstic.

A Lleida, la Marea Pensionista i Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions (COESPE) han convocat avui a les 11.00 del matí una concentració a la plaça Sant Joan. Després, a les 12.00, la marxa sortirà cap a la seu de la subdelegació del Govern a Lleida, on es llegirà un manifest. En el conjunt de l’Estat, hi ha programades més d’un centenar de concentracions sota el lema “No al 0,25%”.

tracking