SEGRE

RÚSSIA ELECCIONS

Putin guanya amb més del 75% de vots i serà president fins al 2024

Serà la quarta legislatura del mandatari rus, que va obtenir els seus millors resultats

Simpatitzants de Putin celebren la reelecció del mandatari, ahir a Moscou.

Simpatitzants de Putin celebren la reelecció del mandatari, ahir a Moscou.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president rus, Vladímir Putin, va guanyar les eleccions celebrades ahir en aquest país amb el 76 per cent dels vots, segons els primers resultats oficials. D’aquesta forma, després del recompte del 75% dels vots, Putin hauria obtingut el millor resultat de la seua història i podrà quedar-se al Kremlin per un nou mandat de sis anys, fins al 2024. Serà la quarta legislatura que presideixi el mandatari, ja que va ser president entre els anys 2000 i 2008 per després ser primer ministre i més tard, el 2012, tornar a presentar-se com a president. El motiu que Putin fes un parèntesi en la presidència de Rússia va ser perquè la Constitució impedeix al president ser-ho més de dos mandats seguits. Quant a la resta de candidats, segons va informar la Comissió Electoral Central (CEC), en segon lloc va quedar el candidat comunista, el milionari Pàvel Grudinin, amb el 12,4%. El segueixen l’ultranacionalista Vladímir Jirinovski amb 6% dels sufragis, mentre la periodista Ksénia Sobtxak hauria aconseguit l’1,5%. Segons la CEC, la participació hauria rondat el 60%, una de les xifres més altes fins ara. Uns 110 milions de russos estaven cridats a votar en aquestes eleccions presidencials, en què van participar per primera vegada els habitants de l’annexionada península de Crimea, abans pertanyent a Ucraïna, que compleix avui quatre anys de la reunificació amb Rússia.

El mateix president va comparèixer ahir a la nit a Moscou davant dels simpatitzants i els va agrair el suport rebut, que va qualificar de “reconeixement del que s’ha fet en els últims anys en unes condicions molt difícils”, va afirmar Putin a l’acte de celebració sota el títol Rússia, Sebastopol, Crimea.

Segueixen les acusacions creuades per l’exespia assassinat a LondresLondres va acusar ahir Moscou d’haver emmagatzemat “en l’última dècada” l’agent nerviós que va enverinar l’exespia Serguei Skripal i la seua filla mentre Rússia va apuntar que l’“origen” de la toxina pot ser en un laboratori britànic, al mig de l’encreuament d’acusacions que deslliuren els dos països. L’ambaixador rus davant de la UE, Vladímir Txèkhov, va insinuar ahir que l’agent nerviós va poder procedir d’un laboratori britànic, en concret al centre de Porton Down, ubicat a Salisbury.

tracking