SEGRE

El vaixell d'Open Arms retingut a Itàlia, capitanejat per un lleidatà

Marc Reig Creus és natural de Bellpuig i s’enfrontaria a penes que poden oscil·lar entre els 4 i els 7 anys

El lleidatà Marc Reig Creus, al centre en una imatge d'arxiu.

El vaixell d'Open Arms retingut a Itàlia, capitanejat per un lleidatàXAVIER BERTRAL/ARA.CAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vaixell Open Arms de l’ONG catalana Pro Activa Open Arms es troba immobilitzat des de diumenge per ordre del fiscal italià de Catània, que ha obert una investigació per un possible delicte de “promoció de la migració il·legal” a Itàlia, després que l’ONG rescatés 218 immigrants que havien partit de Líbia i es negués a entregar-los a un guardacostes libi.

El vaixell està capitanejat per Marc Reig Creus, natural de la localitat lleidatana de Bellpuig, encara que des de fa uns anys té fixada la residència a Tarragona. Precisament, la setmana passada havia visitat la localitat de l’Urgell abans de partir en aquesta nova missió de l’ONG, que es dedica a rescatar immigrants al Mediterrani. Pro Activa Open Arms va rebre ahir múltiples suports, des d’eurodiputats fins a les alcaldesses de Badalona (on té la seu), Dolors Sabater, i la de Barcelona, Ada Colau, que van fer una compareixença pública amb, entre d’altres, el cantautor Joan Manuel Serrat.

El fundador i director de Pro Activa Open Arms, Òscar Camps, va dir a Barcelona que els tres membres de la tripulació del vaixell “s’enfronten a penes d’entre 4 i 7 anys de presó”, per la qual cosa va subratllar que ara la prioritat és “lluitar perquè no siguin arrestats”. Els arguments de les acusacions contra els tripulants del vaixell són “una excusa” amb l’objectiu de “bloquejar la intervenció de les organitzacions humanitàries” al Mediterrani, va dir Camps, que va afegir que per primera vegada ha hagut de demanar ajuda al Govern espanyol per poder atracar en un port.

Aigües internacionals

El fundador de l’organització no governamental catalana va explicar que l’organització va contactar amb el cònsol espanyol a Sicília i va ser el Govern espanyol qui va negociar amb l’executiu italià que l’embarcació pogués atracar al port de Pozzallo, on el vaixell continuava retingut al tancament d’aquesta edició. L’incident que ha motivat la retenció del vaixell espanyol es va produir fora d’aigües territorials líbies, a unes 73 milles (uns 117 quilòmetres) de la costa d’aquest país, segons Òscar Camps.

tracking