SEGRE

SOCIETAT PENSIONS

Elevar les pensions el mínim podria arribar a ser inconstitucional

El Defensor del Poble adverteix que provocarà l’“empobriment constant de tots els pensionistes” || UGT no descarta convocar vagues generals

Milers de jubilats es van concentrar de nou ahir a Bilbao per reclamar unes pensions dignes.

Milers de jubilats es van concentrar de nou ahir a Bilbao per reclamar unes pensions dignes.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Defensor del Poble adverteix en el seu Informe anual sobre crisi econòmica i desigualtat que la fórmula actual de revalorització de les pensions permet anticipar-ne una “gairebé” congelació (al pujar únicament el mínim legal del 0,25%) durant anys, la qual cosa, una vegada recuperada la inflació, provocarà l’“empobriment constant de tots els pensionistes”.

Aquesta situació, alerta el Defensor del Poble, “podria suscitar dubtes” respecte a la previsió constitucional, recollida a l’article 50 de la Carta Magna, que insta els poders públics a garantir mitjançant pensions adequades “i periòdicament actualitzades”, la suficiència econòmica als ciutadans durant la tercera edat.

Per la seua part, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va fer una crida a la tranquil·litat al PP malgrat el “soroll” de les protestes al carrer i a la resta de formacions polítiques que s’obrin al diàleg seriós i allunyat del populisme per arribar a pactes importants.

El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, va demanar al líder del PSOE, Pedro Sánchez, que abandoni el “populisme i el simplisme” amb les pensions després de proposar que els sous dels ministres i diputats pugin només un 0,25% en solidaritat amb la pujada prevista per als pensionistes.

El Congrés va decidir al setembre que en els Pressupostos del 2018 el sou dels diputats pujaria aquest any almenys un 1,5%, en sintonia amb la pujada salarial que el Govern central aprovés per als funcionaris.

D’altra banda, UGT va advertir el Govern de l’Estat que si no fa marxa enrere en les retallades al sistema de pensions s’arribarà “si cal” a la convocatòria d’una vaga general.

El Govern central preveu aprovar els Pressupostos el 27 de març

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va confirmar diumenge que el Consell de Ministres aprovarà en una sessió extraordinària el 27 de març, en plena Setmana Santa, el projecte de llei de pressupostos Generals de l’Estat del 2018.

tracking