SEGRE

NEGOCIACIÓ ACORD

May cedeix i els europeus que arribin al país abans del 2021 mantindran els seus drets

Malgrat que els britànics perdran el seu dret a vot a la Unió en un any || Deixen per més endavant el problema de la frontera irlandesa o el reconeixement automàtic de les sentències judicials

El ministre britànic per al Brexit, David Davis (e), i el cap negociador europeu, Michael Barnier (d).

El ministre britànic per al Brexit, David Davis (e), i el cap negociador europeu, Michael Barnier (d).EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap negociador comunitari, Michel Barnier, i el ministre britànic per a la sortida de la Unió, David Davis, van tancar ahir un acord sobre el període de transició del Brexit, que començarà el 30 de març del 2019, dia en el qual el Regne Unit abandonarà formalment el club europeu, i es prolongarà durant 21 mesos, fins al 31 de desembre del 2021.

Durant aquest període, i en contra del que havia vingut defensant l’Executiu de Theresa May, els ciutadans comunitaris que es mudin a la Gran Bretanya gaudiran dels mateixos drets que els europeus arribats a les illes abans del Brexit. I això, malgrat que el Regne Unit haurà perdut ja la seua capacitat de decisió en el si de les institucions de la Unió Europea perquè, en paraules de Barnier, “ja no serà Estat membre” durant el període de transició.

El Regne Unit vol amb la UE una relació “estreta” per evitar mesures ‘ad hoc’ per a la frontera irlandesa

No obstant, el cap negociador comunitari va subratllar que “res està acordat fins que tot està acordat” i va assenyalar que encara hi ha qüestions importants en les quals no s’ha arribat a una avinença com les indicacions geogràfiques, la protecció de dades o el reconeixement automàtic de sentències. Un altre assumpte que tampoc ha estat tancat en aquest pacte és el de la frontera irlandesa. En aquest sentit, Barnier va insistir que Europa està oberta a estudiar “totes les opcions” que evitin una frontera “dura” entre Irlanda i Irlanda del Nord i que garanteixin el manteniment dels acords del Divendres Sant alhora que permetin conservar la integritat del mercat interior únic.

Per la seua part, Davis es va mostrar partidari de trobar una solució “acceptable per a les dos parts” i va apuntar que “la nostra intenció continua sent aconseguir una associació tan estreta entre la Unió i la Gran Bretanya que no requereixi mesures específiques en relació amb Irlanda del Nord”

.

No obstant, Barnier va confiar que la negociació entre Londres i Madrid arribi a bon port per “solucionar una sèrie de qüestions que estan en suspens”.

El ministre britànic per al Brexit, David Davis, va reiterar que l’acord tancat ahir “sí que cobreix Gibraltar” i va indicar que les negociacions amb Espanya són “molt constructives” i “espero que productives”, va afegir.

En aquest sentit, el ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis, va dir que espera tancar un acord sobre el Penyal abans d’octubre.

En un altre ordre de coses, la primera ministra britànica, Theresa May, va destacar que l’acord assolit amb Brussel·les demostra “que, amb bona voluntat i treballant dur, podem arribar a un acord”.

tracking