SEGRE

PANORAMA

El fiscal rebutja la posada en llibertat de Sànchez, que està obert a deixar la política

Mentre que per ordre del fiscal general de l’Estat demana que Joaquim Forn pugui sortir ja de la presó || El jutge del Suprem decidirà previsiblement avui sobre el futur penitenciari de tots dos

Arribada del furgó de la Policia Nacional amb el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez.

El fiscal demana llibertat amb fiança de 100.000 euros per a Forn

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia del Tribunal Suprem va rebutjar ahir la posada en llibertat de Jordi Sànchez. Tanmateix, i seguint ordres de la Fiscalia General de l’Estat, sí que va demanar al magistrat del cas, Pablo Llarena, que permeti l’excarceració de l’exconseller Joaquim Forn, en aquest cas sota fiança de 100.000 euros per “raons humanitàries” a causa de l’“aparició de la tuberculina”, que és la prova utilitzada per diagnosticar si existeix infecció tuberculosa. Llarena prendrà previsiblement avui la decisió sobre el futur penitenciari de tots dos.

L’advocat de Sànchez, Jordi Pina, va manifestar davant del Tribunal Suprem, durant la vista per revisar el seu recurs demanant la llibertat, que el seu client estaria disposat a renunciar a la seua acta de diputat, o fins i tot a més aspiracions polítiques, si fos necessari per no seguir en presó preventiva. El futur de Sànchez passaria així per tornar a la seua antiga ocupació al món de la docència. Aquesta decisió activaria l’anomenat “pla C”, que col·loca l’exconseller Jordi Turull com a presidenciable. De fet, el president del Parlament, Roger Torrent, té prevista avui una compareixença pública en la qual, previsiblement, anunciarà la posada en marxa d’una nova ronda de contactes prèvia a la presentació d’un nou candidat (vegeu més informació a la pàgina 18).

Llarena demana proves a la Guàrdia Civil sobre despeses públiques dirigides a finançar l’1-O

Abans d’aquesta declaració, a primera hora del matí de l’advocat de Sànchez, l’exconsellera d’Agricultura i dirigent d’Esquerra Republicana Meritxell Serret havia afirmat a TV3 que Junts per Catalunya ja havia proposat Turull com a candidat alternatiu a la investidura com a president. “Ahir (per dilluns) Junts per Catalunya va posar a sobre de la taula el nom de Jordi Turull per ser investit”, va afirmar Serret, que va qualificar de “bona notícia” aquesta proposta.

Les paraules de Serret van generar cert enrenou a les files sobiranistes, la qual cosa va obligar l’exconsellera lleidatana a rectificar amb un tuit: “Ha estat una confusió meua fruit de les publicacions a la premsa. Creia que JxCat ho havia proposat formalment i per això he expressat la meua opinió sobre Jordi Turull. El candidat és qui proposa JxCat i és Jordi Sànchez.”

Minuts després, el portaveu adjunt de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, va intentar tallar d’arrel les especulacions i, a les portes del Tribunal Suprem, pendent de la vista sobre

Sànchez

, va subratllar que aquest continuava sent, “ara mateix, el nostre candidat a president de la Generalitat”.

Amb tot, ahir fonts de JxCat insistien que l’opció de Turull va “endavant”, per la qual cosa el ple d’investidura podria tenir lloc la setmana que ve. ERC ha convocat per demà una reunió extraordinària del seu consell nacional per valorar el nou candidat a la investidura que proposi JxCat.

En aquest context, el bloc sobiranista confia que abans de les vacances de Setmana Santa es pugui posar en marxa la investidura, clau per posar fi a l’aplicació per part de Mariano Rajoy de l’article 155.

Comunes

1Creu

ser

madrid

La Fiscalia ha sol·licitat que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena reclami l’anul·lació de forma temporal de la “vigència i validesa” dels passaports de Carles Puigdemont i de la resta d’investigats en la causa pel procés i que es troben exiliats en diferents països europeus.

La intenció del Ministeri Públic és impedir que aquests sis investigats “utilitzin” els viatges que estan realitzant a altres països per continuar fent una “projecció i justificació internacional” dels delictes de rebel·lió i sedició pels quals estan imputats pel procés sobiranista. Així ho exposa la Fiscalia en un escrit presentat davant de Pablo Llarena, en el qual recorda que un passaport ordinari pot ser “retingut o retirat” si un jutge o tribunal ha acordat alguna resolució judicial privativa de llibertat – en el cas de Carles Puigdemont i els seus exconsellers Antoni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig i Clara Ponsatí.

Respecte a la dirigent de la CUP Anna Gabriel, que es troba a Suïssa, remarca que existeix una ordre de detenció dictada pel mateix Pablo Llarena a causa de la seua incompareixença per declarar a l’alt tribunal el passat febrer.

D’altra banda, el magistrat ha sol·licitat a la Guàrdia Civil l’aportació de documents i altres elements objectius que presten suport al contingut d’un informe ja entregat per aquest cos relatiu a les despeses públics orientats a la celebració de l’1 d’octubre.

A la mateixa resolució, forma una nova peça separada que declara secreta un mes. La nova petició de proves per part es produeix després que Pablo Llarena hagi rebut unes diligències remeses pel Grup de Delinqüència Econòmica i Tecnològica de la Unitat de Policia Judicial de la zona de Catalunya dirigides a aclarir la participació dels investigats en els delictes de rebel·lió o sedició i de malversació que s’investiguen en aquest procediment.

Junqueras: “No és hora de retrets, és el moment de formar govern”n

tracking