SEGRE

Així serà el debat d'investidura de Jordi Turull

Després del discurs del candidat, cada grup disposarà de trenta minuts per fer la seva intervenció

El ple del Parlament

Així serà el debat d'investidura de Jordi TurullParlament de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament celebra a partir de les 17.00 hores el debat d'investidura de Jordi Turull (JxCat) com a candidat a la presidència de la Generalitat. El president de la cambra, Roger Torrent, va proposar Turull ahir a la nit en comprovar, després d'una ronda de consultes via telefònica amb els líders dels grups i dels subgrups, que era l'únic candidat.

La proposta de Jordi Turull es va fer després que el diputat Jordi Sànchez, proposat per Torrent com a candidat a ser investit president de la Generalitat, renunciés a sotmetre's al debat d'investidura.

Per ser investit en primera votació, Turull necessita el suport de la majoria absoluta de la cambra, és a dir, d'un mínim de seixanta-vuit diputats. Si l'assoleix, serà investit i la cambra aprovarà el programa de govern que haurà presentat. En canvi, si no l'aconsegueix, dos dies després es podrà sotmetre a un segon debat i a una segona votació, en què per ser investit en tindrà prou amb la majoria simple, és a dir, amb més vots a favor que no en contra.

El debat d'investidura començarà amb la lectura de la resolució del president en què proposa el candidat a la presidència de la Generalitat.

Seguirà amb la intervenció del candidat a la investidura, que exposarà sense límit de temps el seu programa de govern davant la cambra. A continuació, intervindran els grups parlamentaris, seguint l'ordre de major a menor representació, acabant, però, per JxCat, el grup a què pertany el candidat.

Cada grup disposarà de trenta minuts per fer la seva intervenció, i el candidat els podrà respondre sense límit de temps. Si ho fa individualment, els grups tindran dret a una rèplica d'un temps igual a l'emprat pel candidat, i si aquest torna a contestar a un grup, aquest tindrà cinc minuts per a la contrarèplica. Si ho fa conjuntament, els grups només tindran dret a una rèplica, en què s'hauran de repartir el temps total que hagi utilitzat el candidat en la resposta conjunta.

Després de les intervencions, un cop acabat el debat, es farà la votació de la investidura. Aquesta votació és pública per crida, és a dir, un secretari de la mesa anirà cridant, un per un, els diputats, que hauran de respondre en veu alta quina és la seva posició: "sí", "no" o "abstenció". La crida es fa per ordre alfabètic, començant, però, pel diputat escollit per mitjà d'un sorteig previ i acabant pels membres de la Mesa.

Si la cambra atorga la confiança al candidat, el president del Parlament ho haurà de comunicar al rei perquè el nomeni president de la Generalitat. El president haurà de prendre possessió del càrrec en el termini de cinc dies a partir del nomenament.

tracking