SEGRE

PANORAMA

El jutge cita Jordi Turull i cinc imputats més demà i poden acabar entrant a la presó

Llarena concretarà els delictes que li imputa, així com a Forcadell i Rovira, entre altres || La llei preveu la inhabilitació per a càrrec públic en casos de presumpta rebel·lió si el processament és ferm

Jordi Turull (dreta) acompanyat ahir al Parlament pel portaveu de JxCat, Eduard Pujol.

Jordi Turull (dreta) acompanyat ahir al Parlament pel portaveu de JxCat, Eduard Pujol.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha citat per demà divendres a les 10.30 hores el nou candidat a president després de l’anunciada renúncia de Jordi Sànchez, Jordi Turull, i cinc investigats més en la causa que instrueix pel procés, amb l’objectiu de revisar si dicta presó provisional en contra seu. Vol que també compareguin Carme Forcadell, Marta Rovira, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa. Tots ells, com Turull, són diputats al Parlament.

L’article 384 bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal preveu la inhabilitació de càrrecs públics imputats per rebel·lió si al finalitzar la instrucció de la causa i dictar-se acte ferm de processament ha estat decretada contra ells la mesura de presó provisional.

Turull, Rull, Romeva i Bassa ja van estar a la tardor un mes a la presó i van sortir sota fiança de 100.000 €

Puigdemont i Gabriel aborden a Suïssa com internacionalitzar el procés sobiranista

En el cas dels sis citats, que tenen diferents mesures cautelars aplicades després de comparèixer davant de l’instructor, el jutge podria ordenar el seu ingrés a presó provisional demà, però de moment la inhabilitació no podria dur-se a terme, ja que la interlocutòria no és ferma fins que es resolen tots els recursos que puguin presentar-se, tant per imputats com acusacions.

L’ordre de processament es dicta per posar en ordre el relat dels fets que fa el jutge d’instrucció després de la investigació, especificant-hi les persones que acusa i de quins delictes els acusa. Això no vol dir que hagi acabat la instrucció, ja que el magistrat pot dictar ordre de processament en qualsevol fase del procés.

Pel que fa als sis investigats, el jutge no explica en la seua providència els motius per practicar la “compareixença prevista a l’article 505 de la Llei d’Enjudiciament Criminal”, és a dir, que es coneix com a vistilla, una audiència en la qual Fiscalia i les parts acusadores podran demanar que es decreti presó provisional o llibertat provisional amb fiança. Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa van estar a la tardor un mes en presó provisional, dictada primer per l’Audiència Nacional.

Van ser posats en llibertat per Llarena quan la causa va passar al Suprem sota fiances de 100.000 euros. Carme Forcadell va passar una nit a la presó, ja que el jutge va decretar presó eludible amb fiança de 150.000 euros la nit del 9 de novembre del 2017 i l’expresidenta del Parlament va fer efectiu el pagament el matí següent. Rovira va comparèixer a l’alt tribunal al febrer i Llarena va ordenar llibertat sota fiança de 60.000 euros.

Va situar l’inici del procés independentista a la sentència del 2010 del Tribunal Constitucional contra diversos preceptes de l’Estatut: “Si no hagués decidit anul·lar una part important de l’Estatut no seríem aquí.” Puigdemont va veure com diverses persones del públic van provar d’interrompre’l quan tenia la paraula, una actitud que va lamentar tant la moderadora de l’acte com altres assistents del públic.

Puigdemont demana respecte als drets de CatalunyaCarles Puigdemont va reclamar ahir que la Unió Europea respecti el “dret fonamental” de Catalunya a decidir si vol continuar formant part d’Espanya o independitzar-se. Ho va dir en una conferència a The Graduate Institute de Ginebra (Suïssa), on va llançar aquesta apel·lació a la Unió Europea: “No demanem un suport al nostre moviment independentista; només respecte pel nostre dret fonamental.” Va defensar que independitzar-se no suposaria l’exclusió immediata de Catalunya de la Unió Europea, sinó que existiria la possibilitat de permanència a través del diàleg polític.

tracking