SEGRE

TRIBUNALS CORRUPCIÓ

Iñaki Urdangarin intenta evitar la presó i el fiscal reclama deu anys

El marit de la infanta al·lega que ja ha estat condemnat per la societat i la premsa || L’Advocacia de l’Estat demana 35.000 euros més a la germana del rei

La infanta Cristina i Iñaki Urdangarin, durant el judici de Nóos a l’Audiència de Palma.

La infanta Cristina i Iñaki Urdangarin, durant el judici de Nóos a l’Audiència de Palma.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’advocat d’Iñaki Urgandarin, Mario Pascual, va demanar ahir davant del Tribunal Suprem l’absolució del seu client, condemnat a 6 anys i 3 mesos de presó, 7 anys i 1 mes d’inhabilitació especial i a una multa de 512.533,68 euros per un delicte continuat de prevaricació en concurs amb un de falsedat en document públic i de malversació, un de frau a l’Administració pública, un de tràfic d’influències i dos delictes contra la Hisenda Pública en el marc del cas Noós. En la vista dels recursos a la sentència dictada per l’Audiència de Palma, Pascual va defensar que Urdagarin ha patit ja una condemna social i mediàtica. A més, va explicar que, en cas d’haver influït la Casa Reial en els contractes subscrits per l’Institut Nóos, Urdangarin no tindria cap responsabilitat penal ja que, l’esmentada conducta, seria “atípica”.

Davant d’això, la fiscal del Tribunal Suprem, Ángeles Garrido, es va mostrar partidària d’elevar les penes imposades a Iñaki Urdangarin i al seu exsoci Diego Torres perquè van ser el “motor de tota la seqüència” dels delictes comesos a través de Nóos.

D’aquesta manera, va sol·licitar que la condemna al marit de la infanta Cristina s’elevi a 10 anys, lluny dels 19 anys que demanava inicialment el Ministeri Públic en el tribunal mallorquí que va jutjar la causa.

Per la seua part, l’Advocacia de l’Estat va exigir un increment en les responsabilitats civils que han d’abonar la infanta Cristina i Ana Tejeiro, esposa de Diego Torres, com a partícips a títol lucratiu que van ser dels delictes pels quals van ser condemnats els seus marits. Això obligaria la germana del rei a aportar uns 35.000 euros més dels que ja va pagar en el seu dia per la responsabilitat civil derivada de l’activitat de l’Institut Nóos.

D’altra banda, l’advocat de la germana de Felip VI, Pau Molins, va retreure a l’acusació popular, Manos Limpias, el “mal mediàtic” infligit a la infanta, després que l’Audiència de Palma la trobés penalment innocent.

José María Bueno, lletrat de Manos Limpias, va subratllar que no hi va haver “temeritat” en la seua acusació i va remarcar les dades de l’informe de l’Agència Tributària en què aquesta organització va recolzar les seues imputacions.

En un altre ordre de coses, l’excapitost de l’Institut Nóos i antic soci d’Urdangarin, Diego Torres, a través del seu advocat, Manuel González Peeters, va reiterar que les acusacions en les quals es va fonamentar la condemna “no tenen el més elemental dels suports” i, com l’espòs de la infanta Cristina, va sol·licitar l’absolució.

El jutge Castro, partidari d’augmentar les condemnesEl jutge que va investigar el cas Nóos, José Castro, va defensar ahir un augment de les condemnes imposades als implicats en aquesta trama de corrupció. Castro, que ja s’ha jubilat, va manifestar que “seria procedent un increment de les penes a l’apreciar delictes afegits als que ja van ser condemnats”. Va afegir que “la Fiscalia, al meu entendre, té arguments sobrats per demanar aquest increment de penes”. D’altra banda, el jutge Castro es va mostrar convençut que el Tribunal Suprem “tindrà llibertat absoluta per, en consciència, fer el que consideri oportú” amb els recursos presentats contra la sentència.

La infanta Cristina i Iñaki Urdangarin, durant el judici de Nóos a l’Audiència de Palma.

La infanta Cristina i Iñaki Urdangarin, durant el judici de Nóos a l’Audiència de Palma.EFE

tracking