SEGRE

Torrent avisa que "no s'entendria" si el Rei no firmés el nomenament de Turull

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent.

Torrent avisa que "no s'entendria" si el Rei no firmés el nomenament de TurullEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Parlament, Roger Torrent, ha avisat aquest dijous que "no s’entendria" que el Rei no firmés el nomenament del candidat a la Generalitat, Jordi Turull, si la cambra catalana dóna llum verda a la seua investidura en el ple convocat per avui a les 17 hores. "El protocol i la Llei diuen que el Cap d’Estat ha de firmar. No entendríem que no es firmés el nomenament", ha assenyalat en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha sostingut que seria una "barbaritat des del punt de vista democràtic" que un president escollit per la resta de diputats no pogués nomenar govern i exercir. Així mateix, ha defensat la pressa amb què es va convocar la sessió, ahir entrada la nit, per a "protegir els drets dels diputats i preservar la dignitat de la institució".

El president de la cambra catalana ha evitat valorar la posició dels diferents partits independentistes, però ha confiat que sabran "encaixar" les peces: "La unitat política de determinat bloc polític d’aquest país ha estat sempre. Evidentment, la situació és excepcional, les coses no són fàcils i els acords s’han de cosir".

Torrent ha afirmat que respecta la posició i els processos interns de totes les formacions, amb referència a la CUP, però ha subratllat que existeix "la necessitat urgent" de tenir un Govern per "foragitar l’article 155" de les institucions catalanes. Tampoc no ha volgut especular sobre la possibilitat de què el jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena decretés presó preventiva per a Turull i els altres diputats encausats per la seua implicació en la declaració unilateral d’independència.

"No és normal la persecució i no hem de tendir a normalitzar-la", ha recalcat Torrent, que ha considerat que l’entrada de Turull a la presó després de ser escollit president demostraria "que s’han vulnerat tots els drets".

Amb tot, ha assegurat que el ple que celebrarà avui el Parlament és "normal" perquè "Turull té tots els drets intactes" i per tant, es pot sotmetre a un ple d’investidura encara que al Govern no li sembli un candidat idoni, ja que "la sobirania de Catalunya la decideix el Parlament i no qualsevol altra ingerència".

tracking