SEGRE

PANORAMA

Torrent convoca un ple per investir Turull avui i la CUP encara no té decidit el seu vot

El president del Parlament celebra una ronda de contactes exprés per avançar-se al processament

Torrent convoca per demà a les 17.00 h el ple per investir Jordi Turull

Torrent convoca per demà a les 17.00 h el ple per investir Jordi TurullEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Parlament, Roger Torrent, va proposar ahir a la nit formalment com a candidat per a president l’exconseller i diputat de Junts per Catalunya Jordi Turull, i va convocar per avui a les 17 hores el ple d’investidura. Torrent va dir que va programar el ple després d’una ronda de consultes amb els líders dels grups per telèfon, una via exprés a última hora d’ahir durant uns 45 minuts. La seua intenció era fer la ronda presencialment a partir d’avui, però el procés es va precipitar després que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena hagi citat demà Turull i d’altres encausats sobiranistes per decidir si els manté en llibertat provisional o si han de tornar a presó. Torrent va alertar que és possible que demà es “vulnerin els drets polítics” de Turull i se l’empresoni de nou, i que per això va decidir accelerar tots els tràmits i agendar una investidura exprés.

Es tracta del tercer ple d’investidura en tres mesos que convoca Roger Torrent: per al primer va nomenar Carles Puigdemont i per al segon Jordi Sànchez, si bé tots dos van renunciar davant del rebuig del Tribunal Constitucional i del Suprem.

La via de consultes exprés, així mateix, ja es va utilitzar en l’elecció de Puigdemont en l’anterior legislatura.

Torrent va explicar que ja s’han “vulnerat els drets polítics de Sànchez i també es podria produir ingerències també divendres” amb Turull. “Són els diputats els que decidiran si –Turull– serà o no el president”, i no un tribunal com el Suprem, va defensar. Va trucar als líders dels grups per telèfon i va constatar que Turull “és l’únic candidat proposat i el que més suports pot assolir” entre els partits. Turull té assegurats els vots de Junts per Catalunya i d’ERC, però no són suficients i necessita el suport també de la CUP. A prop de les onze de la nit, el portaveu del Secretariat Nacional de la CUP, Lluc Salellas, va anunciar que debatran la proposta d’investir Turull abans del ple i decidiran el seu Consell Polític i el Grup d’Acció Parlamentària avui mateix a les 15 hores. Els cupaires assumeixen la necessitat de prendre una decisió de forma ràpida davant la celeritat de la proposta de candidatura de Turull, que Junts per Catalunya i ERC han decidit “sense l’acord” amb la CUP.

tracking