SEGRE

ESNOTICIA

El Govern central veu en el ple la via “per seguir enredant”

Rajoy cancel·la un viatge oficial a Angola

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ahir a Conca.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ahir a Conca.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va dir ahir que el ple convocat al Parlament per al debat d’investidura de Jordi Turull és “per seguir enredant i complicant el panorama polític”. En declaracions als mitjans de comunicació amb motiu de la celebració del Dia de l’Aigua a Conca, va dir que la convocatòria del ple ha aconseguit “falta de responsabilitat i de planificació” i considera que “semblaria que és una resposta a la citació que ha fet el Tribunal Suprem avui divendres a les persones que formen part d’una causa penal”.

Va defensar que el Parlament hauria d’haver realitzat el debat d’investidura “fa més de dos mesos”, però no ara proposant un candidat que “té una causa penal molt greu davant del Tribunal Suprem”.

Madrid insisteix que es mantindrà fins que hi hagi un Executiu que “respecti la legalitat”

Per tant, segons el parer de Catalá, la candidatura de Turull és “un exercici d’irresponsabilitat”, i va dir que el que seria raonable seria esperar a conèixer la decisió del Suprem abans de promoure una candidatura a president d’una comunitat autònoma d’una persona que pot fins i tot “veure’s privat de la seua llibertat i, per tant, impossibilitat per exercir aquest càrrec públic”. En aquesta mateixa línia es van pronunciar altres membres de l’Executiu, com el portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, que va qualificar de “sorprenent” i “poc seriosa” la celebració del ple d’investidura, convocat “en vint-i-quatre hores, sense cap transparència i just abans que el candidat presti declaració davant del jutge”.

En aquest context, el president del Govern central, Mariano Rajoy, ha suspès el viatge que tenia previst emprendre demà dissabte per visitar Angola a causa de la situació política a Catalunya. Rajoy tenia programada una visita oficial a Angola aquest diumenge i dilluns després de la invitació que li havia fet el president del país, Joao Lourenço.

D’altra banda, el secretari d’Estat per a les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, va comparèixer al Senat per fer balanç de l’aplicació de l’article 155 a Catalunya. Durant l’exposició, va assegurar que el desig del Govern de Rajoy és deixar d’aplicar aquest article, de manera que espera que d’aquí a poc temps existeixi un govern català que respecti la legalitat “i llavors s’acabarà el 155”. “Mentrestant, hi continuarà havent 155”, va constatar. Es va referir a Carles Puigdemont com “el capità Aranya” per embarcar tothom “en un embolic” i després “agafa i se’n va”, sense que els seus aliats s’atreveixin a dir-li res.

El portaveu del PDeCAT al Senat, Josep Lluís Cleries, va retreure als responsables del Govern que s’hagin convertit en “okupes de les institucions catalanes”.

tracking