SEGRE

ESNOTICIA

L'abstenció de la CUP converteix en fallida la investidura de Jordi Turull

Discurs cuidat del presidenciable sense esmentar ni la independència ni la república

L’abstenció de la CUP converteix en fallida la investidura de Jordi Turull

L’abstenció de la CUP converteix en fallida la investidura de Jordi TurullSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament va rebutjar ahir a la nit la investidura de Jordi Turull, amb els 65 vots en contra de l’oposició, els 64 a favor de JxCat i ERC i les 4 abstencions de la CUP. Els cupaires consideren que el programa presentat és autonomista i Turull compareix avui al Suprem com a candidat, no com el 131 president de la Generalitat.

Jordi Turull no va aconseguir ahir els seixanta-vuit suports necessaris per assolir la majoria absoluta i ser elegit president en primera votació, a causa de les quatre abstencions de la CUP i els vots en contra de Ciutadans, PSC, els comuns i el PP. Només va obtenir els 64 vots a favor de JxCat i ERC –Carles Puigdemont i Antoni Comín, a Bèlgica, no van poder votar–, els quatre diputats de la CUP es van abstenir i els seixanta-cinc diputats de Ciutadans, el PSC, Catalunya en Comú-Podem i el PP van votar no. Una vegada més, la CUP va ser determinant i es va negar a donar suport a Turull al considerar el seu programa autonomista. El sentit del seu vot l’havia anunciat tot just uns minuts abans d’arrancar el ple a la Cambra catalana després de la decisió dels òrgans de direcció.

JxCat pretenia investir ahir Turull, abans que avui vagi a la vista breu del Tribunal Suprem, que podria dictar presó preventiva, per la qual cosa està en l’aire la segona votació de la investidura, que s’hauria de celebrar quaranta-vuit hores després de la primera, és a dir, demà, a les deu del matí es reprèn el ple, segons el president del Parlament, Roger Torrent. Per a aquesta segona votació n’hi hauria prou amb la majoria simple –més vots a favor que en contra– però, almenys de moment, no compta amb els suports necessaris. A tot plegat se sumen les renúncies anunciades als seus escons de les diputades per ERC Marta Rovira, Carme Forcadell i Dolors Bassa, que avui també van al Suprem.

En un discurs d’una hora, Turull va evitar fer referències explícites a la independència i a la república catalana, i va cridar a la unitat del sobiranisme per “desfer-se de les grapes del 155”. Turull, a més, va utilitzar la contrarèplica a la CUP per defensar que el sobiranisme té l’“altíssima responsabilitat” d’arribar a un acord i va prometre perseverar per pactar de cara a la segona votació prevista per demà.

Va oferir mà estesa i “diàleg, diàleg i diàleg” tant al Govern central com al rei per abordar la situació de Catalunya. Va demanar que aquest diàleg sigui bilateral i sense renúncies: “Mà estesa. Per nosaltres no quedarà que hi hagi mà estesa si hi ha la més mínima resposta i esperança de rebre la mà estesa del cap de l’Estat o del Govern espanyol.” El candidat a president va matisar que buscar diàleg no significa caure “en debilitats, ni renúncies”, però no va fer referències a desplegar la república, impulsar un procés constituent ni celebrar una multiconsulta, qüestions que sí que inclou el pacte de Govern que van firmar JxCat i ERC. Una de les poques referències indirectes al procés sobiranista va ser quan va defensar “la victòria incontestable de les forces independentistes” a les eleccions del 21 de desembre, va demanar respecte pel mandat democràtic de les urnes i va censurar les càrregues policials l’1-O.

tracking