SEGRE

ESNOTICIA

Rovira, Forcadell i Bassa deixen els seus escons per “plantar cara al xantatge judicial”

La decisió de les diputades d’ERC complicaria encara més el debat de demà || Les tres han de comparèixer avui davant Llarena, que podria decretar-ne l’empresonament, com també passa amb Turull

Marta Rovira al moment de votar ahir amb Carme Forcadell i Dolors Bassa assegudes als seus escons.

Marta Rovira al moment de votar ahir amb Carme Forcadell i Dolors Bassa assegudes als seus escons.PARLAMENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La líder d’ERC al Parlament, Marta Rovira, l’expresidenta de la Cambra Carme Forcadell i l’exconsellera Dolors Bassa van anunciar ahir a la nit al finalitzar el ple d’investidura que deixen l’acta de diputades per “plantar cara al xantatge judicial de l’Estat espanyol”. A més, l’exconsellera Anna Simó deixa la presidència adjunta en l’executiva d’ERC en mans de Pere Aragonès.

Renuncien al seu escó hores abans d’haver de comparèixer avui davant del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que instrueix la causa contra el procés i que podria dictar el seu ingrés a presó. Entre els citats pel Suprem també figura l’exconseller i diputat d’ERC Raül Romeva –a més de Jordi Turull i Josep Rull–, però aquest ha decidit mantenir l’acta.

Els republicans critiquen que les citacions judicials d’avui són “intents reiterats de l’Estat espanyol de condicionar l’activitat democràtica del Parlament” i que no és un procés judicial just, sinó una causa general contra l’independentisme. “Són una mostra més d’aquesta voluntat de segrestar la democràcia”, lamenta ERC, que afegeix que les tres diputades busquen deixar clar que no volen que la seua situació personal condicioni l’activitat normal del Parlament. “Que cap jutge no pugui fer xantatge a la voluntat democràtica del poble de Catalunya”, conclouen els republicans sobre Rovira, Forcadell i Bassa, que van sortir del Parlament entre aplaudiments dels seus companys.

Als llocs de Rovira, Forcadell i Bassa, d’ERC, entraran Assumpció Laïlla, Chakir El Homrani i Magda Casamitjana: els dos primers, candidats per Barcelona, i la tercera, per Girona. Cal veure si aquests tres relleus poden tancar-se abans del ple de demà o es retardarien a dilluns, ja que els nous diputats han d’entregar la documentació pertinent. Si no fos possible, es complicaria encara més la investidura de Turull si és que pot acudir al ple.

En la sessió d’ahir, els portaveus de Junts per Catalunya i ERC, Eduard Pujol i Sergi Sabrià, van fer una crida a la unitat de l’independentisme, davant de l’abstenció de la CUP. Van demanar plantar cara a l’Estat espanyol i recuperar les institucions, suspeses i controlades per Madrid des de l’aplicació de l’article 155. Pujol va explicar que “la importància del moment demanava una lectura generosa que avui hauria estat vital per continuar plantant cara als que ens voldrien petits”. Tot i així, es va mostrar convençut que encara hi ha temps per arribar a un tracte amb els cupaires abans del matí. Sabrià va presentar com una victòria per a la democràcia les votacions de l’1 d’octubre i del 21 de desembre i va avisar l’Estat que “si no és avui, serà demà” amb referència a la investidura.

Marta Rovira al moment de votar ahir amb Carme Forcadell i Dolors Bassa assegudes als seus escons.

Marta Rovira al moment de votar ahir amb Carme Forcadell i Dolors Bassa assegudes als seus escons.PARLAMENT

tracking