SEGRE

POLíTICA

Puigdemont compareixerà aquest dilluns davant de la justícia alemanya

La fiscalía alemanya haurà de decidir sobre l’euroordre emesa per la justícia espanyola

Puigdemont compareixerà aquest dilluns davant de la justícia alemanya

Puigdemont compareixerà aquest dilluns davant de la justícia alemanyaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont compareixerà demà dilluns davant del Tribunal Administratiu de l’Estat federat de Schleswig Holstein, el "Land" on ha estat detingut avui després d’entrar en territori alemany per la frontera amb Dinamarca.

La comesa d’aquesta compareixença és comprovar la identitat del detingut, entre altres formalitats, segons un comunicat de la Fiscalia general d’aquest "Land", a la que correspondrà estudiar i decidir sobre l’euroordre emesa per la Justícia espanyola.

Puigdemont ha estat detingut aquest matí en una estació de servei de l’autopista A7, després de la qual cosa va ser traslladat a la comissaria de Jagel, a uns 40 quilòmetres de la capital regional, Kiel, i després a la presó de Neumünster.

Segons el comunicat emès per aquesta la Fiscalia regional, després d’aquesta primera compareixença de demà es decidirà sobre si el manté detingut, en el cas del qual ingressarà en una presó a l’espera que es decideixi sobre la petició d’extradició.

Fonts jurídiques a Madrid van dir a Efe que "la decisió sobre si ha d’entrar a presó, a l’espera de la seua extradició, és competència del Tribunal Superior de Schleswig-Holstein", en al·lusió a la possibilitat que li apliquin o no mesures cautelars mentre es resol l’Ordre Europea de Detenció i Entrega (OEDE).

Aquestes fonts van precisar que "l’eventual entrega a les autoritats espanyoles és competència exclusiva de la Fiscalia General de Schleswig".

El termini màxim per decidir i eventualment executar la seua entrega a Espanya és de 60 dies a partir del dia de la detenció, independentment dels recursos que puguin presentar-se contra aquesta, van precisar fonts del ministeri de justícia.

D’acord amb el sistema federal alemany, les competències en aquesta matèria corresponen a la Justícia de l’estat federat i no a la Fiscalia federal, amb seu a Karlsruhe (sud-oest del país).

La detenció de Puigdemont es va produir gràcies a la cooperació dels serveis secrets espanyols i les forces de seguretat alemanyes.

El procediment per a l’anàlisi i eventual execució de l’euroordre per part de la Fiscalia alemanya sol demorar-se una mitjana d’entre quinze i 45 dies, però el límit màxim està en els esmentats 60 dies.

El Codi Penal alemany no té tipificat com a tal el càrrec de rebel·lió com és el cas d’Espanya, però sí el d’alta traïció, que a l’article 81 del Codi Penal contempla una definició similar.

Es preveuen allà penes de presó "de no pas menys de deu anys" o "fins cadena perpètua" -la qual cosa a Alemanya equival a un màxim de 25 anys- per a "qui menyscaba amb violència o amenaça de violència" a l’estat alemany en el seu conjunt o amenaça "l’ordre constitucional" de la República Federal d’Alemanya (RFA).

tracking