SEGRE

ESNOTICIA

Puigdemont va viatjar a Bèlgica

El seu lletrat diu que es troba una altra vegada “a disposició de la Justícia belga”

Mikko Kärnä, amb Carles Puigdemont en una imatge d’aquest dijous a Hèlsinki.

Mikko Kärnä, amb Carles Puigdemont en una imatge d’aquest dijous a Hèlsinki.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’advocat de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, Jaume Alonso Cuevillas, va assenyalar ahir a la tarda que el polític català ja no és a Finlàndia i es troba a disposició de la justícia belga, segons va manifestar en el seu compte de la xarxa social Twitter.

Hores abans de la confirmació de la sortida del país finès per part de l’advocat, el diputat finlandès Mikko Kärnä, un dels amfitrions del polític català a Finlàndia, havia afirmat que Puigdemont va abandonar divendres el país nòrdic en direcció a Bèlgica. Segons fonts de l’entorn de l’expresident a Brussel·les, Puigdemont hauria abandonat el país nòrdic per mitjans no convencionals per després agafar un avió cap a Brussel·les.

En un missatge adjunt, Kärnä va explicar que, durant el dinar de divendres, van discutir sobre la possibilitat que arrestessin Puigdemont: “Va ser informat que, si Espanya emetia l’ordre, tenia dos opcions.” Una opció era entregar-se a les autoritats i deixar que el sistema legal finlandès decidís sobre el seu possible arrest i extradició; l’altra, anar-se’n de Finlàndia a Bèlgica, on el procés ja està en marxa i és el seu lloc de residència. “Va escollir la segona opció, sàviament segons la meua opinió”, va matisar el diputat finès.

Segons Kärnä, el procés a Finlàndia hauria estat “llarg i difícil, i li hauria impedit distribuir el seu missatge de pau, democràcia i drets humans” arreu del món.

Paral·lelament, la Fiscalia de Brussel·les va reactivar ahir l’ordre europea de detenció del cap de llista de JxCAT i de tres dels seus exconsellers, entre els quals Meritxell Serret, segons fonts del Ministeri Públic, que tanmateix van afirmar no tenir constància d’on es troba el polític català.

Des de Suïssa, el portaveu del ministeri de Justícia va indicar que si reben algun tipus de petició d’arrest internacional l’examinaran “acuradament” per determinar “si els fets de què una persona és acusada són delictes polítics”, en el cas dels quals Suïssa no concedeix extradicions. Amb tot, el Govern de Suïssa va evitar informar de si ha rebut una ordre internacional d’arrest contra Marta Rovira, que podria ser al país alpí, com van apuntar algunes fonts malgrat que ERC per ara no ho ha confirmat.

Per la seua part, el servei de la fiscalia a Escòcia va confirmar que ha rebut una ordre europea de detenció contra l’exconsellera d’Educació Clara Ponsatí, destituïda pel 155.

tracking