SEGRE

ESNOTICIA

L'arrest de Puigdemont a Alemanya genera noves protestes a Catalunya

Ingressa a la presó i avui compareixerà davant d’un tribunal a l’espera de l’extradició

Un furgó policial trasllada suposadament Puigdemont de comissaria a la presó de Neumünster.

Un furgó policial trasllada suposadament Puigdemont de comissaria a la presó de Neumünster.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cinc mesos després d’exiliar-se, Alemanya va arrestar ahir Carles Puigdemont al travessar la frontera del país amb cotxe des de Dinamarca en la tornada a Bèlgica des de Finlàndia. Després de la detenció, va ser traslladat a la presó i a Catalunya es va desfermar una onada de protestes. Avui compareixerà al jutge a l’espera de la decisió sobre l’extradició.

Alemanya va arrestar ahir Carles Puigdemont gairebé cinc mesos després que s’exiliés a Bèlgica i al cap de 48 hores que s’activés l’euroordre, en una operació coordinada pels serveis d’intel·ligència espanyola que va desfermar una onada de protestes a Catalunya. El president cessat va ser detingut cap a les onze del matí, pocs quilòmetres després d’entrar amb cotxe en territori alemany per Dinamarca quan viatjava des de Finlàndia a Bèlgica.

Després d’un breu pas per una comissaria local, va ser traslladat a la presó de Neumünster, a l’estat federat de Schleswig Holstein. Avui mateix compareixerà davant del Tribunal Administratiu d’aquest Estat federat fronterer amb Dinamarca, compareixença la comesa de la qual és comprovar primer la identitat del detingut, abans que es decideixi si es decreta la llibertat o s’està en presó provisional a l’espera que es decideixi, en un termini de fins a 60 dies (prorrogables a 90), sobre la petició d’extradició de la Justícia espanyola, que és competència exclusiva de la Fiscalia General de Schleswig. Segons el diari local Kieler Nachrichten, Puigdemont s’estaria plantejant sol·licitar asil a Alemanya, petició que, si es materialitzés, tindria escasses possibilitats de prosperar, assegura aquest mateix rotatiu, ja que l’ordre de detenció europea té prioritat sobre la sol·licitud d’asil.

Va ser detingut a l’entrar amb cotxe des de Dinamarca en la tornada a Bèlgica des de Finlàndia

Aemer Anwar, rector de la Universitat de Glasgow, serà el seu advocat defensor a Escòcia

L’arrest es va produir gràcies a la cooperació entre la Policia Federal alemanya (BKA) i el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) espanyol, després de detectar-se que l’expresident, que fins divendres va estar a Finlàndia oferint unes conferències, viatjava amb cotxe per Dinamarca en direcció a Alemanya. Va ocórrer tot poques hores després que gran part de la premsa donés per fet que Puigdemont es trobava ja a Bèlgica, on té fixada la seua residència i tenia previst posar-se avui a disposició de les autoritats judicials. Després de tenir coneixement de l’arrest, el seu advocat, Jaume Alonso-Cuevillas, va viatjar ahir mateix cap a Brussel·les per seguir des d’allà a Hamburg i posar en marxa l’equip jurídic que el defensarà a Alemanya. Va explicar que va poder parlar amb Puigdemont per telèfon i que li havia explicat que estava rebent un bon tracte per part de la policia alemanya.

Una de les claus per a la defensa de Carles Puigdemont serà, segons Cuevillas, demostrar que l’expresident no tindria a Espanya les garanties d’un judici just.

De fet, el Codi Penal alemany no té tipificat el càrrec de rebel·lió que li imputa la Justícia espanyola, però sí el d’alta traïció, que a l’article 81 contempla una definició similar.

El pla inicial de Puigdemont era tornar via aèria a Brussel·les dissabte, però finalment va optar per sortir la mateixa nit de divendres des de la capital finlandesa per posar-se a disposició de la Justícia belga.

Una vegada es va conèixer el seu ingrés a la presó, un grup de persones van instal·lar una gran pancarta a les portes amb el lema “Free Puigdemont”. A més, segons el diari alemany Stern, els presos de Neumünster el van rebre amb càntics de “llibertat”.

L’exconsellera Punsatí s’entregarà avui en una comissaria d’Edimburg

L’advocat de Clara Ponsatí, Aemer Anwar, va anunciar ahir que l’exconsellera d’Ensenyament s’entregarà avui a les autoritats escoceses. Anwar, que és rector de la Universitat de Glasgow, on l’exconsellera fa classes, va detallar que es presentaran voluntàriament en una comissaria d’Edimburg on es posarà a disposició judicial. “Esperem que la deixin en llibertat i que es faci un judicis d’aquí unes setmanes o mesos.” El lletrat, que es farà càrrec de la defensa de l’exconsellera després que la policia escocesa rebés l’euroordre de detenció del Tribunal Suprem, va remarcar que s’argumentarà que “hi ha un abús dels drets humans”. “Defensaré Clara Ponsatí dels intents d’Espanya d’extradir-la ja que considero que es tracta d’un cas de persecució política.” Va remarcar que “no crec que hi hagi garantia que els drets humans de Ponsatí siguin respectat pels tribunals espanyols”.

tracking