SEGRE

CONFLICTE català

L'exconsellera Ponsatí s'entregarà aquesta setmana però recorrerà l'extradició

L'exconsellera Ponsatí s'entregarà aquesta setmana però recorrerà l'extradició

L'exconsellera Ponsatí s'entregarà aquesta setmana però recorrerà l'extradicióEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exconsellera de la Generalitat Clara Ponsatí, que va recolzar el procés de la independència de Catalunya, s’entregarà a Escòcia aquesta setmana, "a tot tardar dijous", però recorrerà l’ordre d’extradició cursada per les autoritats espanyoles, ha dit avui a Efe el seu advocat, Aamer Anwar.

Les autoritats espanyoles han remès a Escòcia l’euroordre contra Ponsatí per càrrecs de rebel·lió i malversació de cabals públics en relació amb la seua participació en el referèndum celebrat a Catalunya l’1 d’octubre de 2017, i considerat il·legal pel Govern espanyol en virtut de la Constitució de 1978.

Com a part de les mesures preses per la Justícia espanyola contra diversos dirigents separatistes, alguns d’ells escapats en altres països europeus, la Policia d’Escòcia ha confirmat haver rebut d’Espanya la petició per a l’arrest de Ponsatí.

L’exconsellera catalana d’Educació va arribar aquest mes a Escòcia per incorporar-se a la prestigiosa Universitat de St Andrews, on fins el 2016 havia exercit de professora d’Economia i Finances.

Encara que no va precisar la data, Anwar ha confirmat avui, en conversa telefònica amb Efe, que la política catalana s’entregarà voluntàriament aquesta mateixa setmana (dimecres o dijous) en una comissaria d’Edimburg i romandrà sota custòdia, moment en què l’advocat demanarà la llibertat condicional.

Una vegada que se li concedeixi la fiança, va explicar el lletrat, hi haurà una vista davant d’un tribunal escocès de primera instància per iniciar el procés judicial contra l’extradició.

Anwar, que ha defensat campanyes en favor dels drets humans, va dir que la seua clienta està "commocionada" i "preocupada" per "la situació en la qual es troba", però va ressaltar que la política ha rebut nombrosos missatges de suport a Escòcia.

Des de la Universitat de St Andrews, la vicerectora d’aquesta institució acadèmica, Sally Mapstone, va expressar el seu suport en afirmar avui que "Clara és una col·lega valorada", que estan  "compromesos amb protegir-la i a donar-li" suport, i va afegir que ella és "blanc" per "defensar les seues creences polítiques".

Anwar va declinar informar a  Efe sobre qui es farà càrrec de les despeses legals del procés judicial de Ponsatí ni d’on es troba allotjada.

Va reconèixer, a més, que es tracta d’un "assumpte complex" que portarà possiblement diversos mesos i va avançar que, en cas que Ponsatí perdi el seu recurs, té intenció d’apel·lar davant d’un tribunal superior i esgotar si fos necessari totes les instàncies judicials.

El representant legal de Ponsatí va deixar clar que ha rebut instruccions de defensar "vigorosament" el seu client ja que aquesta considera que no hi ha garanties de tenir un judici just a Espanya i perquè hi ha un intent de "criminalitzar" aquest assumpte.

Segons l’opinió de l’advocat, que és rector de la Universitat escocesa de Glasgow, aquest és un procés basat en una "persecució política".

Espanya ha demostrat en els últims mesos, va dir, "haver abusat del procés democràtic i de la independència del sistema judicial i, és per això, que aquest cas serà vigorosament defensat".

Anwar ha informat avui, en un comunicat, que Ponsatí afronta càrrecs de "rebel·lió amb violència", penats amb "fins 30 anys de presó", si bé va opinar que es va tractar d’un "referèndum pacífic per expressar un desig democràtic per la independència d’Espanya".

Diumenge, després de conèixer-se l’arrest a Alemanya de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, la Policia escocesa va confirmar a través de Twitter tenir "possessió d’una ordre europea de detenció per a Clara Ponsatí" i va apuntar que el seu advocat s’havia posat en contacte amb ells per acordar la seua "entrega voluntària".

L’advocat va declarar a la cadena britànica Sky News que la seua clienta estava "commocionada, horroritzada, però resolta" a afrontar la sol·licitud d’extradició a Espanya.

tracking