SEGRE

REGNE UNIT CONFLICTE DIPLOMÀTIC

Catorze països europeus, inclòs Espanya, s'afegeixen a l'expulsió de diplomàtics russos

Els EUA se sumen a la comunitat internacional fent fora seixanta funcionaris i forcen el tancament d’un consolat pel cas de l’espia enverinat || El Kremlin anuncia que Putin adoptarà una “resposta simètrica”

Imatge d’arxiu de l’exespia Serguei Skripal, durant una audiència al tribunal militar de Moscou.

Imatge d’arxiu de l’exespia Serguei Skripal, durant una audiència al tribunal militar de Moscou.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de catorze països de la Unió Europea, inclosos Espanya, Alemanya i França, han decidit expulsar diplomàtics russos en el marc d’una acció coordinada en resposta a l’atac químic contra l’exespia rus Serguei Skripal i la seua filla a començaments de mes a la localitat britànica de Salisbury.

En un comunicat, el ministeri d’Afers Estrangers espanyol va confirmar la notícia, avançada per fonts europees, que el Govern “ha decidit l’expulsió de dos funcionaris diplomàtics de l’ambaixada de la Federació de Rússia a Madrid que hauran, en conseqüència, d’abandonar el territori nacional”.

Espanya anuncia que expulsarà dos diplomàtics russos en resposta a l’atac químic

Els caps d’estat i de Govern de la Unió Europea van acordar divendres passat a la matinada cridar a consultes l’ambaixador de la Unió Europea a Rússia i diversos països van avançar la seua intenció de fer el mateix amb els respectius ambaixadors i/o expulsar diplomàtics russos, pas que estudiaven països com França, Lituània i Polònia. El president dels Estats Units, Donald Trump, es va afegir a les sancions a Rússia amb l’ordre d’expulsió de seixanta funcionaris russos i el tancament del consolat rus a Seattle (Washington).

“Prenem aquestes mesures per demostrar la nostra infrangible solidaritat amb el Regne Unit i per imposar conseqüències a Rússia per les seues constants violacions de les normes internacionals”, va explicar la portaveu del departament d’Estat, Heather Nauert, mitjançant un comunicat.

Els seixanta funcionaris, que Washington acusa de ser “oficials d’intel·ligència” emparats per la immunitat diplomàtica, hauran d’abandonar el país en el termini d’una setmana. Pel que fa al consolat a Seattle, haurà de ser clausurat abans del 2 d’abril.

Per la seua banda, la diplomàcia russa va expressar la seua “enèrgica protesta” pel que va interpretar com una decisió contrària a la voluntat de resoldre el que va passar el 4 de març, quan es va produir l’atac químic contra els Skripal. En aquest sentit, Rússia va anunciar que respondrà de manera “recíproca” a les expulsions de diplomàtics russos, però la decisió final l’adoptarà el president rus, Vladímir Putin, va dir el Kremlin.

Al seu torn, la primera ministra britànica, Theresa May, va agrair l’“esforç col·lectiu” dels països que han expulsat prop de cent diplomàtics russos, que va qualificar d’“agents d’intel·ligència” de Moscou.

Després de l’anunci de l’FTC, les accions de Facebook queien prop del 4 per cent a Wall Street. La setmana passada, la firma va patir el càstig dels mercats i va veure retallat el valor de cotització en uns 50.000 milions de dòlars. Per la seua banda, la Comissió Europea va confirmar que no és possible imposar cap tipus de sanció econòmica amb caràcter retroactiu a Facebook, en relació amb aquest escàndol.

Els EUA confirmen una investigació a Facebook per la filtració

La Comissió Federal de Comerç dels Estats Units (FTC, per les sigles en anglès) va confirmar ahir que investiga la firma tecnològica Facebook després de la filtració de dades d’uns cinquanta milions d’usuaris a la consultora política Cambridge Analytica. La companyia britànica, que va col·laborar amb la campanya de Donald Trump en els comicis presidencials del 2016, va utilitzar aquesta informació per desenvolupar un programa destinat a predir les decisions dels votants i influir-hi.

tracking