SEGRE

El Consell de Ministres aprova els pressupostos del 2018

Rajoy durant la reunió del consell de ministres.

El Consell de Ministres aprova el projecte pressupostari de 2018EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el projecte de Llei de Pressupostos Generales de l’Estat del 2018, que inclou una millora de les pensions més baixes i les de viudetat i una millora del finançament autonòmic, així com el reial decret d’oferta d’ocupació públic del 2018. Segons ha informat avui el portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, el Govern ha donat el "vistiplau" als comptes, que ara iniciaran la seua tramitació en les Corts.

Aquest pressupost és "realista" perquè es basa en l’equilibri financer i permetrà complir l’objectiu de dèficit públic pactat amb Brussel·les, del 2,2 % del PIB, mentre la millora de l’activitat augmentarà la recaptació fiscal i permetrà adoptar noves mesures.

"El Govern té per objectiu que la recuperació arribi a tots els espanyols", ha subratllat, mitjançant un "creixement integrador" que millori els serveis públics, la sanitat, l’educació, la dependència i les pensions. Méndez de Vigo ha destacat que amb aquest projecte el Govern compleix amb el seu "deure" i dóna continuïtat a la seua política econòmica, per la qual cosa ha apel·lat a "totes les forces polítiques" a defensar l’"interès general" perquè "aprovar els Pressupostos beneficia a tots i no perjudica ningú".

"L’aprovació dels Pressupostos és una responsabilitat compartida", ha insistit, per la qual cosa ha demanat d’allunyar "oportunismes".

El projecte pressupostari havia d’haver-se aprovat el setembre de l’any passat, però la crisi secessionista a Catalunya i la retirada del suport de Ciutadans i PNB el van posposar fins ara, una data considerada límit pel Govern ja que de retardar-se més s’encavalcaria amb el debat del sostre de despesa del 2019.

4.000 milions més per finançar les Comunitats

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha explicat avui que el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a aquest any, que acaba de ser aprovat pel Govern, inclou 4.020 milions d’euros més per al finançament de les comunitats autònomes.

A la roda de premsa després del Consell de Ministres extraordinari, Montoro ha advertit que aquesta quantia són "nous recursos" deuen d’anar a finançar l’educació, la sanitat i els serveis socials, és a dir els serveis públics fonamentals. També ha indicat que aquest projecte de pressupostos compleix el compromís adquirit amb els ajuntaments perquè puguin aplicar el superàvit del 2017 en garantir l’accés a aquests serveis públics i, per tant, la qualitat de vida dels ciutadans.

En total, el finançament de les administracions territorials s’incrementa aquest any en 4.244 milions d’euros, un 3,6 % més que el 2017, dels que 4.020 milions d’euros corresponen a les comunitats autònomes i 224 milions a les entitats locals. Així, les comunitats autònomes disposaran el 2018 del 105.041 milions d’euros, en els quals s’inclouen les entregues a compte del 2018 i la previsió de liquidació de l’any 2016, la qual cosa suposa un 4% més que el 2017.

En el cas dels ajuntaments, la quantia és de 18.025 milions d’euros, un 1,2 % més que l’any passat. Pel que respecta a l’actual model de finançament autonòmic, Montoro ha deixat clar que el projecte de pressupostos no inclou res sobre la seua reforma, per a la qual cosa ha insistit que és necessari el concurs del PSOE i de les comunitats en les quals governa, perquè altrament no es podrà avançar en aquest tema.

El ministre ha destacat que la "preocupació" del Govern és què es pot fer amb el deute que han acumulat les comunitats pels mecanismes especials de finançament habilitats per l’Estat durant la crisi i ha assegurat que està obert en la negociació parlamentària a abordar iniciatives dels grups polítics sobre això.

En tot cas, ha informat que ja hi ha sol·licituds de comunitats autònomes que progressivament desitgen accedir al mercat lliure per finançar-se, però el que demanen és que abans es reestructuri el seu deute amb l’Estat, una cosa que cal "emmarcar", ha advertit, perquè no pot fer-se sense més ni més.

Segons ha aclarit es tracta de "renegociar-les i reestructurar-les" perquè a mesura que les comunitats autònomes assoleixin l’estabilitat pressupostària puguin sortir a finançar-se al mercat lliure, però per a això també cal finalitzar amb els mecanismes extraordinaris de finançament que es van habilitar.

tracking