SEGRE

ESNOTICIA

El Parlament debatrà demà una possible investidura de Puigdemont

En un ple impulsat per JxCat, ERC i CUP per “garantir” els drets dels diputats || En Comú-Podem assegura que “no s’avança amb simbolismes”

La junta de portaveus, encapçalada pel president del Parlament, Roger Torrent.

La junta de portaveus, encapçalada pel president del Parlament, Roger Torrent.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament celebrarà demà un ple d’urgència per debatre el dret d’investidura de Carles Puigdemont, així com els “drets polítics” de Jordi Turull i Jordi Sànchez, tots dos a la presó. D’aquesta manera, el ple posarà sobre la taula les dos propostes de resolució impulsades per JuntsxCat, ERC i la CUP, que denuncien les “ingerències” per part del Govern central, i les instàncies jurisdiccionals en la investidura del candidat que té la majoria després de les eleccions del passat 21 de desembre. La portaveu de JuntsxCat, Elsa Artadi, va assegurar que el seu partit busca noves fórmules perquè el seu líder sigui investit president “no simbòlicament, sinó de veritat”. “Amb els elements que tenim, s’ha de veure com el fem president”, va explicar Artadi, que va afegir que “el president Puigdemont és el candidat del nostre partit i sempre ho ha estat”.

En aquesta línia es va expressar també la CUP, que es va oferir a entrar a la Mesa del Parlament per facilitar la investidura de Puigdemont a causa de la “gravetat” de la situació que es viu a Catalunya. Malgrat tot, des d’Esquerra Republicana van explicar que la votació de demà respon a “una situació d’excepcionalitat, ja que no podem permetre que dia rere dia es vulnerin els drets fonamentals dels diputats al Parlament”, malgrat que van recalcar que ara “la prioritat absoluta” és que Puigdemont quedi en llibertat, ja que esperen que les incògnites sobre el seu futur es dissipin abans d’entrar a valorar-ne la candidatura.

Iceta subratlla que cal buscar alternatives a “una situació d’excepcionalitat”

Per la seua banda, Catalunya en Comú-Podem també va presentar una proposta de resolució en què critica “l’actitud irresponsable de Mariano Rajoy, que ha portat la política als tribunals”.

No obstant, la diputada Elisenda Alamany va criticar que Junts per Catalunya torni a posar sobre la taula el mateix candidat. “L’escenari no ha canviat. Si el que es vol és arrossegar majories àmplies, el lideratge de JuntsxCat l’obstaculitza”, va explicar en aquest sentit Alamany, que va demanar a les formacions sobiranistes que busquin un escenari amb majories àmplies per sortir d’aquesta “cruïlla”.

“Continuem creient que el Govern català ha de traspassar blocs per obrir una època a Catalunya que pugui respondre a l’actitud repressiva de l’Estat”, va subratllar la portaveu d’En Comú-Podem, que també es va mostrar partidària de la defensa dels drets polítics dels diputats. Tanmateix, va afegir que “el ple ha d’anar més enllà de constatar coses que lliguen amb el sentit comú”.

“No s’avança amb simbolismes i constatacions”, va concretar moments després que la seua formació registrés una proposta en la qual rebutja la detenció dels dirigents independentistes, a més d’instar a treballar per recuperar les institucions d’autogovern.

Per la seua part, la secretària general de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va exigir la dimissió del president del Parlament, Roger Torrent, per la seua “arbitrarietat” i falta de “neutralitat” en el que considera una “estratègia d’utilització partidista del Parlament”.

A més d’avançar que la formació presentarà un recurs d’empara al Tribunal Constitucional per vulneració de drets, Arrimadas va demanar que el Parlament esculli un nou president “que pugui i vulgui complir les seues funcions adequadament”, i va incidir una vegada més en la fractura social que viu Catalunya.

El PSC proposa un govern de concentració i Cs demana la dimissió de Torrent

El líder del PSC, Miquel Iceta, va defensar ahir que és “raonable” formar un govern de concentració amb tots els grups del Parlament, encara que la iniciativa l’han de prendre les formacions independentistes perquè sumen majoria absoluta. “Els governs de concentració són per a situacions excepcionals i no se m’ocorre cap altra situació més excepcional que aquesta”, va explicar el socialista, que va puntualitzar que aquest govern de concentració hauria d’estar format pel màxim nombre de partits possible. En aquest sentit, Iceta va rebutjar proposar un candidat perquè considera que primer s’haurien de posar d’acord amb els objectius d’aquest govern que, segons la seua opinió, s’haurien de centrar a recuperar el control de les institucions catalanes, impulsar l’economia, contribuir a un nou pacte social i avançar en l’autogovern i la millora del finançament.

La junta de portaveus, encapçalada pel president del Parlament, Roger Torrent.

La junta de portaveus, encapçalada pel president del Parlament, Roger Torrent.EFE

tracking