SEGRE

Europa, altaveu del procés

La Unió Europea queda exposada, definitivament, al conflicte espanyol en diversos nivells

Carles Puigdemont a Brussel·les

Puigdemont, en un missatge difós per Telecinco: "Això s'ha acabat, m'han sacrificat"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els propers dies resultaran complicats per a una Unió Europea que queda exposada al conflicte espanyol en diversos nivells. En primer lloc, no sabem si existeix una estratègia coordinada o no dels exmembres del govern Puigdemont, però la realitat ha fet que es trobin distribuïts per diferents països d’Europa i de la Unió Europea. Així, el Regne Unit serà l’encarregat d’obrir o no el procediment d’extradició de l’exconsellera Ponsatí, que s’havia traslladat a Glasgow per tornar a la Universitat on ja havia estat professora amb anterioritat. Els tres membres del govern Puigdemont a Bèlgica, Toni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret estan en una situació similar a Clara Ponsatí. Bèlgica ha col·laborat amb la justícia espanyola, però està allargant els procediments per tal d’assegurar-se com afrontar l’extradició o no dels polítics catalans. Així doncs el procediment d’Euroordre reobert per Espanya, ja es va iniciar en el passat a Bèlgica havent quedat tots els imputats en llibertat vigilada dins del país.

Suïssa, per un altre costat, ja ha reiterat la seva decisió de no extraditar cap polític català al considerar que se’ls jutja per motius polítics i al·legar que el seu país no concedeix extradicions per aquest tipus de motius, per tant, la secretària general d’Esquerra, Marta Rovira i l’exdiputada del Parlament per la CUP, Anna Gabriel, tenen la seva situació més assegurada que els altres polítics exiliats.

Finlàndia i Dinamarca es sumen als països que s’han vist immersos en aquest procediment judicial europeu al concedir, Finlàndia, el pas de Puigdemont per realitzar conferències i actes en els seus territoris. Dinamarca, per exemple, ha iniciat comissions d’estudi per tal d’esclarir l’activitat què ha pogut tenir el CNI espanyol dins del seu territori, al fer-se públic el seguiment mitjançant geolocalitzadors en el cotxe que traslladava a Puigdemont, en cas de que l’actuació d’aquest cos s’hagués produït de manera il·legal, fins i tot podria declarar-se la nul·litat del cas i Puigdemont podria quedar absolt.

En les següents setmanes podem veure fins a 4 tipus d’escenaris depenent de les decisions dels països anomenats sobre les extradicions dels polítics catalans així com les acceptacions o no de les causes demandades per la justícia espanyola, sens dubte un dels més potents altaveus internacionals del procés, segur que la Unió Europea està a l’aguait de la resolució dels casos concrets i de la situació judicial a Espanya.


Especial.

Els escenaris de Puigdemont a Alemanya

, per Josean Sobrino

tracking