SEGRE

Què pot fer decantar la justícia alemanya?

Més possibilitats per a Puigdemont i detalls per decantar la balança jurídica alemanya

Carles Puigdemont a Brussel·les

Puigdemont, en un missatge difós per Telecinco: "Això s'ha acabat, m'han sacrificat"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dintre de l’auto de causa especial del jutge Llarena, el punt 22.c dels antecedents de fet, explica per sobre el fet en sessió plenària al Parlament el 10 d’Octubre de 2017, on Carles Puigdemont proclamava la República per acte seguit suspendre els seus efectes a fi d’arribar a un acord amb el Govern Espanyol.

Aquí s’obren dues possibilitats:

  1. En primer lloc que la justícia Alemanya no consideri violent l’acte de rebel·lió descrit pel jutge Llarena i deixi en llibertat a Carles Puigdemont.
  2. La segona possibilitat és que en cas de considerar-ho delictiu, la suspensió  de la proclamació de la República efectuada pel propi Puigdemont esperant l’acord amb el govern pugui esdevenir alleugeriment de la causa i aplicar-se l’article 81.2

Les pressions del Govern de Merkel Tot i que la justícia Alemanya ha demostrat sobradament la seva independència en processos polítics sobre el govern Alemany, el cert és que el cas actual supera totes les experiències passades viscudes entre països de la UE. El nou Govern d’Angela Merkel està rebent moltes pressions per a que consideri a Puigdemont un pres polític Espanyol. Des de la premsa, el segon diari més llegit, Süddeutsche Zeitung de Munich, ha obert la seva edició digital amb una crònica de Thomas Urban on asegura que "Alemanya ja té el seu primer pres polític". En aquesta línia un altre dels principals diaris alemanys, Der Spiegel, ha fet públic un article en defensa del procés català que culmina amb la majoria absoluta del Parlament, també ha pronosticat l’extradició del expresident, arrel de les declaracions de diversos advocats i juristes de referencia. Per l’àmbit polític, la compareixença del Vicepresident del Bundestag, Wolfgang Kubicki que pronosticava la no extradició per rebel·lió de l’expresident obria una altra línia d’escenaris possibles. Finalment s’han sumat també a les pressions diversos portaveus polítics com Andrej Hunko, del Die Linke, que titlla la detenció de "vergonya" demanant l’alliberament, també Franziska Branter, dels Verds, assegura que “la qüestió catalana no la poden resoldre ni la justícia ni el govern federal alemanys” i Alexander Lambsdorff, vicepresident dels liberals de l'FDP, que ha declarat que “Puigdemont crea grans problemes polítics" i que Berlín s'ha convertit en part de la crisi constitucional espanyola.

Altres possibilitats

Alemanya té unes altres dues sortides, poc probables, per tractar d’evitar el confrontament intern i el retorn de Puigdemont a territori espanyol.

  1. El primer cas seria l’ús del protocol d’asil polític que existeix a la UE. L’article 24 del tractat de Lisboa de l’any 2007 sobre asil polític concedia unes excepcions per les quals un individu d’un estat membre podia reclamar asil. Aquests passen des de que hi hagi un estat d’excepció a un país membre, fins a que Alemanya pogués considerar que Espanya ha efectuat una petició infundada i que és necessària la revisió i la denúncia al Consell Europeu. Totes les excepcions són improbables en l’aplicació en aquest cas, però tampoc impossibles.
  2. La darrera sortida, i també sense cap experiència prèvia, seria que la justícia alemanya considerés que el procediment judicial ja s’ha iniciat a Bèlgica i que és a aquest país al qual li pertoca jutjar a Carles Puigdemont, la col·laboració entre aquests dos països s’ha donat en comptades vegades i totes en processos per terrorisme, cap en un procés polític o similar.


Especial.

Els escenaris de Puigdemont a Alemanya

, per Josean Sobrino

tracking