SEGRE

El Parlament reconeix el dret de Puigdemont, Sànchez i Turull a ser investits

El Parlament reconeix el dret de Puigdemont, Sànchez i Turull a ser investits

El Parlament reconeix el dret de Puigdemont, Sànchez i Turull a ser investitsParlament de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament ha aprovat avui, amb els vots de JxCat, ERC i la CUP, dues resolucions en les quals es demana la "llibertat" dels diputats presos i es reivindica el "dret" de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull a ser investits com a presidents de la Generalitat.

Una de les resolucions, que han comptat amb el rebuig de Ciutadans, el PSC i el PPC -els comuns han donat suport a alguns dels punts sotmesos a votació- reclamava la "posada en llibertat immediata de tots els diputats i exdiputats" del Parlament "que estan privats de llibertat".

Aquest punt concret que demanava la llibertat dels presos sobiranistes ha comptat amb el suport de JxCat, ERC, la CUP i també Catalunya a Comú-Podem, mentre que Ciutadans no ha volgut participar en aquesta precisa votació en considerar "una barbaritat" dir a la justícia "el que ha de fer".

En l'exposició de motius d'aquesta resolució es recorda que Puigdemont "es va veure forçat a renunciar a la seva investidura davant del bloqueig" per les mesures cautelars dictades pel Tribunal Constitucional per impedir la seva elecció com a president.

També es recorda que Sànchez, en presó preventiva, no va ser autoritzat a assistir a la seva sessió d'investidura, per la qual cosa va acudir al Comitè de Drets Humans de l'ONU, que va cridar, sense entrar en el fons de la qüestió, a adoptar "totes les mesures necessàries per garantir" que el número dos de JxCat pogués "exercir els seus drets polítics".

El tercer candidat proposat per JxCat per a la investidura va ser Turull, que després de no obtenir prou vots per ser investit el passat dijous ja no va poder presentar-se a la segona votació de dissabte perquè havia estat empresonat.

Amb els vots a favor dels tres grups independentistes, el Parlament ha aprovat comprometre's a "adoptar totes les mesures necessàries per garantir" que Puigdemont, Sànchez i Turull "puguin exercir els seus drets polítics", incloent "el dret a sotmetre a debat i votació plenària la seva candidatura per ser investits".

En el debat, la diputada de JxCat Gemma Geis ha advertit que el seu grup parlamentari "no renunciarà a la investidura" de Puigdemont i ha instat el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena a respectar els seus "drets polítics".

El diputat de la CUP Carles Riera ha desafiat a JxCat i ERC a convocar "ja" un ple per investir a Puigdemont com a president i ha afegit: "Assumirem totes les responsabilitats que siguin necessàries per fer-ho realitat, amb totes les conseqüències."

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha considerat una "barbaritat" que els independentistes pretenguin dir-li a la justícia espanyola i alemanya "qui ha de sortir" de presó: "Surtin de la bombolla del procés", ha dit.

El portaveu adjunt del PSC al Parlament, Ferran Pedret, ha dit que "empatitza amb el sofriment" que s'està vivint a les files independentistes, encara que ha demanat "no aprofundir en el conflicte" i buscar "espais de diàleg" en la política catalana.

El president del grup parlamentari de Catalunya a Comú-Podem, Xavier Domènech, ha instat la majoria independentista a "fer un pas enrere" i formar un Govern "ampli i transversal" amb personalitats "independents" que representin a "sensibilitats diverses".

Per la seva part, el president del PPC, Xavier Garcia Albiol, ha acusat els partits independentistes d'actuar com un "bomber piròman" i d'"avalar" en el ple "el conflicte i el caos" que grups de "radicals" han sembrat als carrers i les carreteres catalanes des del passat cap de setmana.

tracking