SEGRE

CONFLICTE català

Forcadell demana al Suprem que l'excarceri perquè deixa la política per ser professora

L’expresidenta del Parlament al·lega que no existeix risc de fuga

La presidenta del Parlament, a l'àrea de servei de l'AP-2 a Lleida, en una parada del seu viatge cap a Barcelona després de sortir de presó.

Forcadell a l'àrea de servei de l'AP-2 a LleidaItmar Fabregat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha demanat al Tribunal Suprem que l’excarceri, al·legant que no existeix risc de fuga, perquè si volgués haver fugit ho hauria fet, ni de reincidència, ja que la seua intenció és deixar la política per reincorporar-se com a professora a Sabadell (Barcelona).

Així ho sosté Forcadell en el recurs, al qual ha tingut accés Efe, en el que demana que quedi sense efecte la decisió del magistrat del Supremo Pablo Llarena del passat 23 de març d’enviar-la a presó per risc de fuga i de reiteració delictiva després de ser processada per rebel·lió pel procés unilateral a la independència.

Forcadell denuncia que, amb la seua decisió d’empresonar-la, Llarena ha vulnerat diversos articles de la Constitució Espanyola, que consagren el dret fonamental a la llibertat, a la presumpció d’innocència, a la tutela judicial efectiva i a la llibertat ideològica, d’expressió, de manifestació i de representació de la ciutadania.

A l’escrit, redactat per l’advocada Olga Arderiu, Forcadell descarta que se li pugui mantenir a la presó per un risc de reiteració delictiva perquè no només està convençuda que no ha comès cap delicte, sinó que anuncia al Suprem la seua intenció de deixar la política i incorporar-se a la seua plaça de funcionària a l’Escola Industrial de Sabadell.

A més, apunta que difícilment podria reiterar en una actuació delictiva després d’abandonar el seu escó com a diputada -ho va fer la vigília de comparèixer davant de Llarena divendres passat- i si no té "cap tipus de control sobre les institucions que es recuperin", quan decaigui l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

També rebutja que se li pugui atribuir un risc de fuga, perquè, segons sosté la seua advocada "si hagués volgut, ja hauria marxat" i no ho ha fet perquè la seua intenció consisteix a comparèixer i defensar-se, convençuda com està que és "impossible" que se la condemni per rebel·lió.

"La meua defensada no té la més mínima intenció de fugir, sinó de defensar la seua innocència", assegura l’advocada, que recorda que l’expresidenta del Parlament ha "respectat escrupolosament" les mesures cautelars que li va imposar Llarena quan el passat 9 de novembre va decretar per a ella presó amb fiança de 150.000 euros.

Per aquesta raó, la defensa no entén que el jutge hagi acordat ara enviar-la a la presó, perquè l’ordre de processament no agreuja per si només el risc de fugida, ja que Forcadell "ja sabia de quins delictes venia sent acusada des de l’inici del procediment".

És més, remarca el recurs, l’ordre de processament ha "reduït" la petició inicial efectuada en la querella, ja que ja no se la processa per malversació, sinó únicament per rebel·lió, "la qual cosa significa una important reducció de la pena de presó a sol·licitar".

Per a la defensa de Forcadell, que una de les processades citades el passat 23 de març no comparegués -en al·lusió a la secretària general d’ERC, Marta Rovira, fugida a Suïssa-, "no pot ser perjudicial" per als altres dirigents del 'procés' que "voluntàriament" sí que van acatar la crida de Llarena.

"Per què Forcadell ha continuat compareixent davant de la Justícia podent haver marxat? Potser per què la seua intenció és personar-se i defensar-se d’un delicte que no ha comès?", subratlla l’escrit.

En el seu escrit, Forcadell insisteix, com ja va fer ahir en el recurs interposat contra el seu processament, que no se la pot jutjar per rebel·lió perquè en el procés cap a la independència no hi ha hagut ni violència ni un alçament com el que es va produir en el cop d’Estat del 23F, pel que entén que només se la podria portar a judici per desobediència, encara que igualment hauria de quedar exonerada en aplicar-se la seua inviolabilitat parlamentària.

tracking