SEGRE

POLÍTICA INTERNACIONAL

L’OTAN expulsa deu diplomàtics russos per l’atac a l’exespia

L’Aliança Atlàntica se suma així a la decisió presa per una vintena de països europeus || El Kremlin atribueix aquestes accions al “xantatge” dels Estats Units

Foto d’arxiu del president i fundador de Facebook, Mark Zuckerberg.

Foto d’arxiu del president i fundador de Facebook, Mark Zuckerberg.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va anunciar ahir la retirada de l’acreditació a deu diplomàtics russos en resposta a l’atac a l’exespia eslau Serguei Skripal i a la seua filla Iúlia en territori britànic. D’aquesta forma, la mida màxima de la Missió de Moscou davant l’OTAN, encarregada de millorar les relacions entre l’organització militar i el Kremlin, es redueix a un màxim de vint persones. “He retirat avui l’acreditació de set persones [...], també denegaré les sol·licituds d’acreditació pendents de tres més”, va afirmar Stoltenberg durant una roda de premsa a Brussel·les. Segons el secretari general, vint persones és un nombre “prou gran” per facilitar el diàleg entre institucions, i envia un missatge clar a Moscou sobre el seu “inacceptable i perillós patró de comportament”. En aquest sentit, va defensar que la mesura és “proporcionada” i que es troba “en línia” amb les obligacions de l’Aliança Atlàntica.

Aquesta decisió se suma a la d’una vintena de països europeus, a més del Canadà i els Estats Units, d’expulsar diplomàtics russos com a resposta a l’atac. En la mateixa línia van actuar ahir Bèlgica i Moldàvia. El Govern de Brussel·les va anunciar la seua decisió d’expulsar un diplomàtic rus, i al seu torn la República de Moldàvia en farà fora tres més.

La mesura afecta la delegació russa encarregada de millorar les relacions amb l’OTAN

Per la seua banda, el Kremlin va atribuir la recent onada d’expulsions a “pressions i xantatges” per part dels Estats Units. La portaveu de la cancelleria russa, Maria Zakhàrova, va avisar que la resposta serà “recíproca” i que es tractarà cada país en relació amb el nombre de diplomàtics que hagi expulsat. També va alertar amb un possible tancament d’un consolat als EUA.

Mark Zuckerberg compareixerà als EUA però deixa els britànics plantatsEl fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, compareixerà al Congrés dels Estats Units per respondre per l’escàndol de la filtració de dades de milions d’usuaris a la consultora política Cambridge Analytica, que va utilitzar per influir en la campanya electoral del president nord-americà Donald Trump, segons va informar ahir la CNN. Aquesta decisió representa un canvi d’actitud respecte a la decisió presa, tot just unes hores abans, de delegar la compareixença al parlament britànic. En aquest sentit, una portaveu de Facebook al Regne Unit, Rebecca Stimson, va assenyalar que la firma reconeix “l’interès públic i parlamentari” del tema, per la qual cosa la persona delegada seria un alt càrrec de la companyia, el cap de tecnologia, Mike Schroepfer, o l’encarregat de productes, Chris Cox. Amb tot, el comitè parlamentari britànic va respondre dient que preferirien escoltar la versió del mateix Zuckerberg, ja sigui mitjançant una nova sessió addicional o per videoconferència. L’empresari es va disculpar la setmana passada per la filtració i va prometre millorar els controls.

tracking