SEGRE

La Fiscalia alemanya descarta prendre una decisió sobre Puigdemont aquesta setmana

L’expresident, tranquil i tractat com la resta de presos a la presó alemanya

La presó alemanya on es troba ingressat Puigdemont.

La Fiscalia alemanya descarta prendre una decisió sobre Puigdemont aquesta setmanaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia General de Schleswig-Holstein (Alemanya) descarta adoptar una decisió sobre l’euroordre espanyola contra l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont aquesta setmana, per la qual cosa previsiblement seguirà a presó fins després dels dies festius de Setmana Santa. "Estem en plena anàlisi", va indicar una portaveu de la Fiscalia, citada pel diari local "Kieler Nachrichten", que va afegir que es tracta d’un procediment "molt complex", per la qual cosa no s’ha de comptar amb una decisió ni avui ni demà, els últims dos últims dies laborals d’aquesta setmana a Alemanya.

La primera fiscal de Schleswig, Wiebke Hoffelner, havia avançat ja a primera hora del matí que es tracta d’un cas "molt exigent" i va evitar concretar els terminis d’actuació de la seua institució per no pressionar els seus companys. "En la nostra petició s’inclourà una argumentació que doni resposta a totes les preguntes, que prèviament han de ser aclarides una a una", va explicar Hoffelner a Efe en ser preguntada pels delictes que la Justícia espanyola atribueix a Puigdemont.

La posició final de la Fiscalia alemanya és clau en aquest procés, doncs pot demanar l’execució de l’extradició davant de l’Audiència Territorial de Schleswig -que és qui decidirà- o considerar que no es compleixen els requisits necessaris, amb la qual cosa el líder independentista quedaria en llibertat.

Puigdemont va ser detingut diumenge al matí al nord d’Alemanya, poc després de creuar amb cotxe la frontera amb Dinamarca, quan tractava de tornar per terra a Bèlgica després d’una visita a Finlàndia, durant la qual Llarena va reactivar l’euroordre de detenció en contra seu.

Un dia després, el jutjat de primera instància de Neumünster va resoldre que Puigdemont romangués a la presó mentre s’estudiava l’ordre de detenció i entrega (OEDE, euroordre) cursada per Espanya, posant en marxa la maquinària judicial per a la seua extradició però sense pronunciar-se sobre el fons de la qüestió, i enviant el cas a la fiscalia.

Tranquil i tractat com la resta de presos a la presó alemanya

Carles Puigemont es troba "tranquil" a la presó de Neumünster (nord d’Alemanya), on rep "el mateix tracte" que la resta dels reclusos, segons va explicar després de visitar-lo l’eurodiputat euroescèptic alemany Bernd Lucke. El parlamentari, que va abandonar el 2015 el partit Alternativa per a Alemanya (AfD) -que havia fundat dos anys abans- per la seua deriva ultradretana, va romandre al voltant d’hora i mitja amb Puigdemont, que dimarts va rebre la primera visita dels seus advocats.

En declaracions als mitjans, Lucke va explicar que volia informar-se de les seues condicions d’empresonament i, després de qualificar a Puigdemont de "perseguit polític empresonat per motius polítics", va opinar que és "una vergonya" que sigui tractat "com un delinqüent" més.

Va dir també que les autoritats alemanyes estan sent "molt correctes" i que Puigdemont, que va ingressar a Neumünster diumenge després de ser detingut poc després de creuar la frontera amb Dinamarca, "no té motiu de queixa" perquè està rebent un "bon tracte" per part dels funcionaris i de la resta de presos.

Pot llegir i rebre trucades, està "tranquil i content" i ha rebut moltíssimes cartes, va afegir el polític alemany, tantes que pel que sembla el personal del centre penitenciari demana que no s’enviïn més perquè estan "inundats".

Diu que no desistirà en la seua lluita pels drets dels catalans, va agregar Lucke, que va apuntar que el líder sobiranista compta amb romandre a la presó els dos mesos que com a màxim ha de durar la revisió de l’euroordre dictada per Espanya.

Lucke va indicar també que no van parlar de les seues diferències polítiques i es van centrar en la situació judicial i humana de Puigdemont després del seu arrest a Alemanya, i va lamentar que la Unió Europea (UE) no adverteixi Espanya per un comportament que ell considera que viola els drets humans.

L’europarlamentari va assegurar que "la fuga està descartada" i va relatar que havia proposat a Puigdemont -i ell havia acceptat immediatament- un alternativa per evitar que romangués a la presó mentre es decideix sobre l’execució de l’extradició.

tracking