SEGRE

TRIBUNALS DRETS HUMANS

Proactiva Open Arms, acusada de promoure la immigració il·legal i Itàlia li confisca el vaixell

Malgrat que el jutge considera que no existeix el delicte d’associació criminal, la condemna pot arribar fins als tres anys de presó || El director de l’ONG insta a deixar de criminalitzar els rescats al mar

El capità lleidatà, Marc Reig Creus.

El capità lleidatà, Marc Reig Creus.XAVIER BERTRAL/ARA.CAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge d’instrucció de Catània, a l’illa italiana de Sicília, va confirmar ahir la confiscació del vaixell de l’ONG catalana Proactiva Open Arms, a la qual acusa d’afavorir la immigració il·legal. El vaixell era capitanejat pel lleidatà Marc Reig Creus, natural de Bellpuig. A la interlocutòria, el magistrat Nunzio Sarpietro considera que no existeix el delicte d’associació criminal, la investigació continua i la seguirà la fiscalia de Ragusa, a Sicília. El vaixell va ser immobilitzat el 17 de març passat a l’atracar al port sicilià de Pozzallo per desembarcar-ne 216 immigrants. La justícia italiana va obrir aleshores una investigació a Reig, a la cap de missió, Anabel Montes, i a un responsable de l’organització.

La fiscalia de Ragusa haurà d’examinar ara novament el cas i decidir si demana una nova ordre d’immobilització en un termini de vint dies.

El capità del vaixell, Marc Reig Creus, és natural de la localitat lleidatana de Bellpuig

En cas de no fer-ho, decauria la confiscació vigent. “Es tracta d’un important resultat que torna el cas a una investigació ordinària sobre immigrants”, va explicar l’advocat de l’ONG, Alessandro Gamberini, i va recalcar que “és important que un jutge hagi negat la serietat d’una acusació d’associació criminal”. Malgrat tot, el delicte d’afavoriment de la immigració il·legal, del qual s’acusa els tres integrants de l’ONG, té aparellada una condemna que pot arribar als tres anys de presó, a més de 15.000 euros de sanció. El jutge italià es refereix a l’últim rescat que va portar a terme l’ONG, quan es van negar a entregar 216 immigrants a la Guàrdia Costanera líbia. Els cooperants de l’organització van esperar fins a vint-i-quatre hores fins que se’ls va autoritzar per atracar en un port italià, i van haver de demanar mentrestant a Malta l’evacuació d’una mare i un nadó en estat greu.

En aquest sentit, el director de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, va demanar ahir a l’Eurocambra que “es deixi de criminalitzar les organitzacions que salven vides al Mediterrani” i va alertar de la “preocupant” situació actual, al destacar que tan sols treballa una embarcació de rescat a l’àrea marítima que separa Líbia de Sicília, davant de les onze que hi havia l’any 2016.

Va assegurar així mateix que “si les ONG són expulsades de la zona, creen una situació en la qual no hi ha prou capacitat per al rescat de persones”. A més a més, va denunciar que els guardacostes libis “cada vegada intervenen més lluny de la seua costa” i “amenacen de mort” la seua tripulació.

En aquesta mateixa línia, el síndic de greuges, Rafael Ribó, va instar ahir el ministre d’Afers Exteriors, Alfonso Dastis, a intervenir en defensa dels tripulants de l’ONG. A través d’una carta, Ribó va demanar al ministre que utilitzi les mesures oportunes per defensar “els drets en risc” dels membres implicats en el cas. També va demanar al defensor del poble que actuï d’ofici supervisant l’actuació del Govern central a Espanya.

El capità lleidatà, Marc Reig Creus.

El capità lleidatà, Marc Reig Creus.XAVIER BERTRAL/ARA.CAT

tracking