SEGRE

ESNOTICIA

El Parlament reivindica el “dret” de Puigdemont a ser investit president

Els comuns voten amb els sobiranistes la “llibertat immediata” dels presos

El Parlament reconeix el dret de Puigdemont, Sànchez i Turull a ser investits

El Parlament reconeix el dret de Puigdemont, Sànchez i Turull a ser investitsParlament de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament va reivindicar ahir el “dret” de Puigdemont, Sànchez i Turull a ser investits com a presidents de la Generalitat. Amb els vots de JxCat, ERC, la CUP i els comuns, i el rebuig de Cs, PSC i PP, el ple del Parlament també va aprovar demanar la “posada en llibertat immediata de tots els diputats i exdiputats privats de llibertat”.

El Parlament de Catalunya va aprovar ahir, amb els vots de JxCat, ERC i la CUP, dos resolucions en les quals es demanava, d’una banda, la “llibertat dels presos polítics” i es reivindicava, d’altra banda, el “dret” dels diputats Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull a ser investits presidents de la Generalitat. Els comuns van donar suport al bloc sobiranista en la petició de la “posada en llibertat immediata de tots els diputats i exdiputats” del Parlament “que estan privats de llibertat”. Les forces independentistes també van aconseguir que es comprometés a “adoptar totes les mesures necessàries per garantir” que Puigdemont, Sànchez i Turull “puguin exercir els seus drets polítics”, incloent-hi “el dret a sotmetre a debat i votació plenària la seua candidatura per ser investits”, malgrat que aquesta resolució no va comptar amb el suport de Catalunya en Comú-Podem.

Tant la formació que lidera Puigdemont com la CUP van advertir que no renunciaven al fet que l’expresident fos efectivament investit. Així ho va manifestar la diputada Gemma Geis, que va dir que “la presidència de la Generalitat no ha de passar per cap toga espanyola” sinó “només per les urnes dels catalans”. Per la seua part, el portaveu de la CUP, Carles Riera, va desafiar la resta de forces independentistes a convocar com més aviat millor un ple que sigui procedent a la investidura de Puigdemont. Riera es va mostrar satisfet pel fet que JxCat hagi reclamat al president del Parlament, Roger Torrent, el vot delegat de Puigdemont. Segons el seu parer, són gestos que reobren la porta a l’esperança en “la unitat” dels partits independentistes davant la “repressió” i va avançar que el seu grup “assumirà totes les responsabilitats que siguin necessàries” per fer possible que el president cessat sigui investit. Al seu torn, ERC va evitar referir-se directament a les possibilitats d’investir Puigdemont i va centrar bona part de la intervenció en la situació processal dels polítics independentistes. En aquest sentit, la diputada Anna Caula es va congratular que el procés sobiranista estigui cada vegada més “internacionalitzat”.

El líder de Catalunya En Comú-Podem, Xavier Domènech, va proposar ahir als partits independentistes del Parlament formar un govern d’independents per superar la situació de bloqueig a causa dels successius impediments judicials per investir fins a tres candidats de Junts per Catalunya. El diputat va apostar per un executiu transversal i amb un mandat limitat en el temps, per superar l’article 155.

“Fem un pas endavant com a país. Fem un govern ampli, transversal, amb personalitats independents de la societat catalana, que representin les sensibilitats de tot el país”, va dir. Domènech va estendre la mà a la resta de formacions per traçar una estratègia conjunta, sempre lluny de la via unilateral. A més a més, Domènech va incidir que Carles Puigdemont “té dret tornar a ser president de la Generalitat, però la seua investidura no solucionaria la greu situació per la qual travessa Catalunya”.

Aquest és el missatge que el cap de files de Catalunya En Comú Podem va llançar ahir al ple del Parlament. El líder dels comuns va insistir que és l’hora d’“avançar” i afrontar els problemes amb realisme. “Investir Carles Puigdemont pot ser just, però ens faria retrocedir”, ha insistit. “Perquè, i després què? Més processats? Més 155?”, va afegir des de la tribuna de l’hemicicle.

Els comuns, va subratllar, sempre defensaran els drets polítics i socials, però no donaran suport a estratègies consistents a donar-se “cops contra la paret”.

La majoria independentista té la responsabilitat de formar govern, va insistir en aquest sentit Domènech, però “ja fa tres mesos de les eleccions del 21 de desembre i no ho han aconseguit”. Per això va oferir la possibilitat de crear un “govern d’independents” de caràcter tècnic.

tracking