SEGRE

POLÍTICA INTERNACIONAL

Kim Jong-un prepara amb el president xinès la cimera del maig amb EUA i Corea del Sud

El líder nord-coreà es compromet a desnuclearitzar la península asiàtica i afavorir un clima de diàleg || Rússia i Seül celebren la nova estratègia en política exterior empresa per Pyongyang

El líder nord-coreà, Kim Jong-un (dreta), al costat del president xinès, Xi Jinping.

El líder nord-coreà, Kim Jong-un (dreta), al costat del president xinès, Xi Jinping.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La visita a Pequín del líder nord-coreà, Kim Jong-un, posa un punt i a part en l’aïllament que ha viscut el país asiàtic durant els últims anys. La trobada es va produir abans que el dictador de Corea del Nord es reuneixi amb el president sud-coreà, Moon Jae-in, a la frontera entre els dos països a l’abril i que se celebri la cimera entre Kim i el president dels EUA, Donald Trump, prevista per al maig. Des que el líder nord-coreà va arribar al poder amb menys de trenta anys, el desembre del 2011, mai havia sortit, que se sàpiga, del país. Tampoc havia rebut mai la visita d’un cap d’estat. D’altra banda, les imatges de Kim i el president xinès suposen un punt d’inflexió en el refredament de les relacions entre aquests dos països i aliats. El pare del líder nord-coreà, Kim Jong-il, havia viatjat nombroses vegades a la Xina i Rússia amb tren, a causa de la seua por de volar. També el seu avi, Kim Il-sung havia visitat diversos països a tots els continents i s’havia reunit amb multitud de mandataris durant els seus gairebé cinquanta anys en el poder.

Encara que el viatge va ser qualificat com a “no oficial” i haver estat envoltat d’enorme secretisme, ha estat d’una enorme importància a l’evidenciar un canvi en l’estratègia internacional de Pyongyang. En aquesta línia, Kim va aprofitar l’estada a la Xina per llançar un missatge conciliador i dialogant, i mostrar predisposició a desnuclearitzar la península asiàtica. “El nostre compromís constant és estar compromesos amb la desnuclearització de la península”, va explicar Kim. Seguint aquest nou esquema de relacions exteriors, està previst que a l’abril el lider nord-coreà es reuneixi amb Seül, per primera vegada en onze anys, i amb Rússia, la qual cosa podria desembocar en la celebració d’una cimera amb el president rus, Vladímir Putin.

Kim té previstes dos noves reunions a l’abril, una amb Corea del Sud i un altra amb el Kremlin

La comunitat internacional va reaccionar positivament al canvi d’actitud de Pyongyang. En aquest sentit, dimarts parlamentaris de totes dos Corees van fer un brindis per la pau a la localitat suïssa de Ginebra i es van estrènyer la mà, segons va informar Reuters. Aquesta millora en les relacions va quedar també evidenciada en les declaracions del Govern sud-coreà, que va celebrar la visita de Kim a Pequín, ja que contribueix “a l’actual clima d’atansament”. En la mateixa línia es va expressar l’Executiu rus, que va qualificar les converses com “un pas important” de cara a rebaixar les tensions.

El president dels EUA “desitja” reunir-se amb el líder nord-coreàEl president dels Estats Units, Donald Trump, va assegurar ahir que està desitjant reunir-se amb el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, després que mantingués una reunió a Pequín amb el president de la Xina, Xi Jinping. Malgrat tot, va voler deixar clar que, de moment, les sancions contra Pyongyang continuaran vigents. Segons va explicar el mandatari nord-americà, aquest dimarts a la nit el dirigent xinès li va enviar un missatge en el qual l’informava que “la trobada amb Kim Jong-un va estar molt bé i que Kim està desitjant reunir-se amb ell”. Trump va indicar que aquest canvi és a causa de la pressió exercida pels Estats Units i que, per aquesta raó, “han de mantenir-se a qualsevol cost les sancions i la pressió màximes”. Està previst que el president nord-americà i el líder nord-coreà mantinguin una reunió el mes de maig, malgrat que de moment encara no hi ha una data fixada.

tracking