SEGRE

TENSIÓ INTERNACIONAL

Rússia admet la presència d’espies al seu cos diplomàtic

Per garantir la cooperació entre els serveis d’Intel·ligència

El centre comercial siberià on van morir 64 persones.

El centre comercial siberià on van morir 64 persones.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern rus va admetre ahir que entre els diplomàtics expulsats, com a reacció a la presumpta implicació de Rússia a l’enverinament de l’exespia Serguei Skripal, figuraven diversos oficials del Servei d’Intel·ligència Exterior (SIE). El cap del SIE, Serguei Narixkin, va explicar que “entre els funcionaris d’Exteriors hi ha representants oficials del nostre servei”. Tot i així, va explicar que la seua presència es devia a l’objectiu de garantir la cooperació amb els serveis d’intel·ligència de la resta de països.

Per una altra banda, les reaccions internacionals continuen després de l’onada d’expulsions practicada per més d’una vintena de països europeus, a banda del Canadà i els Estats Units. Seguint en aquesta línia, Malta, Portugal, Eslovàquia i Luxemburg van cridar ahir a consultes el seu ambaixador a Rússia, una pràctica diplomàtica utilitzada per mostrar desacord amb un altre país. El ministre d’Exteriors de Portugal, Augusto Santos Silva, va qualificar la decisió d’“una mesura forta” per enviar un “avís” al Kremlin, mentre que el seu homòleg eslovac, Miroslav Lajcak, va assegurar que es tractava d’una mesura “greu”, ja que no havien “cridat a consultes un ambaixador en 25 anys”. El Govern de Luxemburg va justificar la decisió per “solidaritat” amb el Regne Unit i va assegurar que l’única explicació plausible implica Rússia com a l’autor de l’atac en territori britànic. Per la seua part, Malta va voler matisar la contundència de la seua acció i va assegurar que no se sumarà a l’onada d’expulsions.

Malta, Portugal, Eslovàquia i Luxemburg criden a consultes l’ambaixador a Rússia com a protesta

La portaveu de la cancelleria russa, Maria Zakhàrova, va atribuir aquestes accions diplomàtiques al “xantatge i pressions” exercides pels EUA i va amenaçar de respondre proporcionalment al tracte rebut.

Arran del sinistre, el ministeri d’Emergències rus va començar a practicar inspeccions en tots els centres comercials amb zones recreatives del país per assegurar-se que compleixen les mesures de seguretat dictades per les normes vigents.

Putin ordena millorar la seguretat dels centres comercials russosEl president rus, Vladímir Putin, va ordenar ahir millorar la seguretat dels centres comercials després de l’incendi declarat el cap de setmana passat en un complex de Kémerovo, a Rússia, en què van morir 64 persones, 41 de les quals nens.

tracking