SEGRE

EUSKADI POLÍTICA

El PNB insisteix que no recolzarà els pressupostos si segueix vigent el 155

L’Aberri Eguna es converteix en un acte de solidaritat amb l’independentisme català || Urkullu insta la UE a possibilitar referèndums d’independència legals

El PNB va celebrar ahir l’Aberri Eguna (Dia de la Pàtria) amb un acte públic a Bilbao.

El PNB va celebrar ahir l’Aberri Eguna (Dia de la Pàtria) amb un acte públic a Bilbao.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del PNB, Andoni Ortuzar, va reiterar ahir la posició clara del partit davant l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola a Catalunya, i va subratllar que mentre segueixi vigent “no juguem”, perquè entén que la seua aplicació “és també un atac a Euskadi i a la nostra idea de l’autogovern”.

Durant la intervenció a l’Aberri Eguna (Dia de la Pàtria), que va congregar la militància del PNB a Bilbao, i al qual van assistir l’alcaldessa de Calella i responsable de Relacions Institucionals de PDeCAT, Montserrat Candini, i el diputat i portaveu adjunt de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, el president de la formació jeltzale va assegurar que la seua formació es troba, en l’actual situació política, “mantenint la vela, malgrat les alertes taronges”.

La banda fa públic un comunicat dedicat a “honrar” els militants que no parla de la dissolució

Per la seua part, el lehendakari, Iñigo Urkullu, va assegurar que el desafiament del PNB és “la llibertat de la nació basca” i va demanar a la UE que possibiliti referèndums “legals i pactats”. “El Poble Basc és part d’Europa abans de l’arribada dels Estats. Ser basc és ser europeu i volem una Europa més forta”, va defensar. A més, va instar a recuperar un Govern de la Generalitat “estable i sòlid, que “fulmini” el 155 i “recuperi l’autogovern”, així com “un president” amb qui “col·laborar”.

L’esquerra abertzale, agrupada entorn de la iniciativa de la xarxa Independentistak i avalada per Sortu, EH Bildu i el sindicat LAB, va celebrar a Pamplona l’Aberri Eguna amb una constant referència al procés català.

ETA té ja decidida la dissolució

La banda terrorista ETA ja té decidida ja la dissolució i espera el moment propici per anunciar aquesta decisió i intentar rendibilitzar-ho propagandísticament, segons van informar fonts de la lluita antiterrorista, que van assegurar que les restes de l’organització estan treballant amb esborranys i discutint sobre els termes del comunicat en què anunciaria la desaparició definitiva. 

Les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat tenen també constància que la banda terrorista, sense a penes capacitat operativa ni marge d’actuació per les successives operacions policials que van portar a l’anunci del cessament de la violència el 20 d’octubre del 2011, estudia diverses dates per fer oficial la dissolució. Apunten que les tensions internes han dificultat la publicació del document aquest 1 d’abril, Diumenge de Resurrecció, coincidint amb l’Aberri Eguna, una de les dates que tradicionalment utilitza ETA per fer comunicats i reiterar el seu relat propagandístic.

Al seu lloc, el diari Gara va publicar una “declaració d’ETA amb motiu de l’Aberri Eguna” en la qual la banda torna a justificar el seu passat criminal donant-li una especial rellevància perquè, afirma “precedeix la decisió sobre el seu final de cicle”, encara que sense posar data a la dissolució.

tracking