SEGRE

PRÒXIM ORIENT VIOLÈNCIA

Israel rebutja una investigació sobre les disset persones mortes de Gaza

El govern hebreu defensa l’ús de la força i assegura que “els soldats mereixen una medalla” || Hamas veu les protestes un gran èxit i les continuarà

Diversos manifestants palestins retiren un jove que va resultar ferit a la frontera entre Israel i Gaza.

Diversos manifestants palestins retiren un jove que va resultar ferit a la frontera entre Israel i Gaza.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Israel va rebutjar ahir la investigació independent sol·licitada per l’ONU i la UE sobre els incidents de divendres a la Franja de Gaza, en què van morir almenys disset palestins i més de dos mil van resultar ferits, segons xifres de les Nacions Unides. “Van fer el que havien de fer. Crec que totes les nostres tropes mereixen una medalla, i no hi haurà investigació”, va asseverar ahir el ministre de Defensa israeliana, Avigdor Lieberman, a la Ràdio de l’Exèrcit, al considerar que “la majoria eren terroristes”, després que l’Exèrcit assegurés que deu de les víctimes mortals són membres actius de l’organització islamista Hamas. Lieberman va considerar que la petició d’investigació és hipòcrita i va defensar l’“actuació de les tropes” com ho havia fet el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que va al·legar que Israel va prendre “mesures fermes per defensar la seua sobirania”.

Desenes de milers de palestins van secundar divendres a Gaza l’anomenada Gran Marxa del Retorn, la primera d’una sèrie de mobilitzacions que s’allargaran durant sis setmanes i que va derivar en enfrontaments amb l’Exèrcit israelià. L’Exèrcit va assegurar que els manifestants van llançar objectes incendiaris contra els soldats i van sobrepassar els tres-cents metres on tenen prohibit el pas, des de la frontera israeliana cap al costat palestí, davant de la qual cosa van respondre amb ampli material antiavalots, foc real i gasos lacrimògens llançats des de drons.

A les protestes de divendres van morir almenys disset persones i dos mil més van resultar ferides

L’ONG Al-Mizan i la israeliana Adalah - Centre Legal pels Drets de la Minoria Àrab van sol·licitar a Israel l’accés a aquesta àrea, a l’identificar divendres dos homes que es trobaven en “condicions desconegudes, ferits o morts” a 150 metres de la frontera.

Per la seua banda, el dirigent de Hamas, Ismail Haniyeh, va valorar com un èxit la convocatòria de divendres, a la qual segons els organitzadors es van unir 40.000 homes, dones, joves i menors. “La Gran Marxa del Retorn és un gran acte i un dia de glòria en la història de Palestina i del tipus de lluita popular i civilitzada”, va defensar Haniye, i va avançar que seguiran. Ahir, per tercer dia, es van produir nous aldarulls amb l’Exèrcit, i un palestí va quedar ferit de gravetat.

tracking