SEGRE

FRANÇA MOBILITZACIONS

'Dimarts negre' a França per una vaga ferroviària

Més de 4,5 milions de viatgers afectats || Els sindicats protesten contra la reforma de Macron en l’empresa pública

Viatgers baixen d’un tren regional a l’estació Gare du Nord a París.

Viatgers baixen d’un tren regional a l’estació Gare du Nord a París.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Milions de persones es van veure afectades ahir a França per la primera de les 36 jornades de vaga convocades en menys de tres mesos en el ferrocarril contra els plans del Govern d’Emmanuel Macron, unes aturades que amenacen de posar en perill el programa de reformes del president. Les aturades van afectar almenys 4,5 milions de francesos que utilitzen habitualment els trens per desplaçar-se a la feina.

La direcció de la companyia estatal de ferrocarrils (SNCF) es va afanyar a destacar que tot just un de cada tres dels seus treballadors va participar en aquesta primera aturada (un 33,9%), però va haver de reconèixer que el seguiment va ser del 48% entre els empleats imprescindibles perquè els trens circulin, i del 77% entre els conductors.

A la pràctica, l’SNCF només va poder mantenir un de cada vuit trens d’alta velocitat, un percentatge equivalent als altres combois de llarg recorregut, una cinquena part en els regionals i rodalies, i tres quartes parts dels internacionals. Entre els internacionals es van suprimir tots els que connectaven amb Espanya, que uneixen Barcelona amb París, Lió i Tolosa, així com les connexions amb Itàlia i Suïssa.

En paral·lel a la vaga, diversos milers de persones van participar en una manifestació a París a què es van unir altres col·lectius descontents amb la política de reformes de Macron, com treballadors de la recollida d’escombraries, del sector energètic i estudiants.

Una altra vaga va contribuir ahir a pertorbar encara més el transport a França. L’aturada a l’aerolínia Air France –la quarta per motivacions salarials en poc més d’un mes– va obligar la companyia aèria a cancel·lar un 25 per cent del seu programa de vols.

tracking