SEGRE

PANORAMA

La Fiscalia alemanya defensa l'extradició de Puigdemont per rebel·lió i malversació

També sol·licita que segueixi en presó provisional a l’existir “risc de fuga” || El Tribunal Superior de Justícia de Schleswig-Holstein espera resoldre “en un parell de dies” el futur del líder de JxCat

Di

La petició d'extradició i presó de Puigdemont queda en mans de tres jutgesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia General de l’estat federat alemany de Schleswig-Holstein es va posicionar ahir a favor d’entregar a les autoritats espanyoles Carles Puigdemont pels delictes de rebel·lió i malversació de fons públics de què l’acusa el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena. En aquest sentit, el Ministeri Públic germànic va indicar que tant un delicte com l’altre tenen el seu equivalent en el codi penal alemany i que l’euroordre emesa per Llarena té validesa. Així mateix, va sol·licitar que el líder de JxCat continuï a la presó de Neumünster a l’espera de la resolució del procediment de lliurament ja que la Fiscalia hi aprecia “risc de fuga”. Per la seua part, Puigdemont va respondre que si queda lliure “òbviament no m’escaparé” d’Alemanya. A més, el seu advocat Jaume Alonso-Cuevillas va avançar que buscarà una residència al país per facilitar-li la sortida en llibertat. No obstant, el futur immediat de Puigdemont està en mans del Tribunal Superior de Justícia de Schleswig-Holstein, que espera resoldre l’extradició “en un parell de dies”, en paraules de la portaveu d’aquest òrgan judicial, Frauke Holmer. Tanmateix, després Puigdemont podria recórrer la resolució i, en aquest cas, l’última paraula la tindria el Tribunal Constitucional alemany, en un procediment que es prolongaria uns dos mesos. Després de conèixer-se el posicionament de la Fiscalia alemanya, el diputat del PDeCAT al Congrés Carles Campuzano va reafirmar la seua “confiança” en la justícia germànica i va reiterar que els arguments que sustenten l’extradició són “febles”. Al contrari, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va manifestar que “respectem les lleis democràtiques i les decisions judicials” i va criticar els independentistes al voler “incloure” Alemanya “en la seua llarga llista de fatxes”. En la mateixa línia, el president del Govern central, Mariano Rajoy, es va abstenir de comentar la decisió del Ministeri Públic, malgrat que el portaveu popular al Congrés, Rafael Hernando, va expressar el seu desig que Carles Puigdemont comparegui “com més aviat millor” davant de la justícia espanyola.

la mesa aprova el vot delegat del líder de JxCat

La Mesa del Parlament va donar ahir llum verda, amb el suport de JxCat i ERC, a la sol·licitud per delegar el vot de Carles Puigdemont en un altre diputat del seu grup parlamentari, malgrat les advertències dels lletrats de la Cambra que, de forma verbal, van avisar que la decisió podria contravenir les mesures cautelars imposades pel Tribunal Constitucional i que van impossibilitar una investidura telemàtica o delegada del líder de JxCat quan es trobava a Bèlgica. Ara que està empresonat provisionalment a Alemanya, els grups independentistes consideren que ja es donen les circumstàncies perquè pugui confiar el seu vot a un company de coalició. No obstant, els serveis jurídics de la Cambra van apuntar que, si es fa efectiva la delegació del sufragi de Puigdemont a l’hemicicle, podrien anul·lar-se les decisions del Parlament en les quals hagués votat el número 1 de JxCat. En tot cas, Ciutadans, PSC i Partit Popular van anunciar que presentaran sengles recursos contra la decisió de la Mesa.

En aquest sentit, Arrimadas va explicar que “els mateixos lletrats, el Constitucional i el sentit comú diuen que un fugit de la justícia no pot delegar el seu vot”. En la mateixa línia, la diputada socialista a l’hemicicle de la Ciutadella, Eva Granados, va remarcar que “algú que té una ordre de recerca no pot delegar el seu vot”.

Per la seua part, el president dels populars catalans, Xavier García Albiol, va asseverar que la seua formació recorrerà al Tribunal Constitucional si no es reconsidera el vot delegat de Puigdemont.

En un altre ordre de coses, el president del Parlament, Roger Torrent, va transmetre a la Mesa que es manté el ple previst per demà en el qual, entre altres coses, es debatrà la petició de Ciutadans perquè comparegui davant de la Cambra.

tracking