SEGRE

El Parlament crea una comissió d'investigació sobre els atemptats de Catalunya

alt

Moment en què la policia abat un terrorista a Cambrils

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament ha aprovat aquest dijous, amb els suports de JxCat, ERC, CUP i Catalunya en Comú-Podem, la creació d’una comissió d’investigació sobre els atemptats de l’agost passat a Barcelona i a Cambrils. La proposta plantejada per JxCat, ERC i CUP ha obtingut 92 vots a favor d’aquests tres grups -inclòs el vot delegat de Carles Puigdemont- i dels Comuns, mentre que s’han abstingut Ciutadans, PSC-Units i PPC (40 vots).

L’objectiu d’aquesta comissió és analitzar i investigar els fets ocorreguts, les causes, antecedents i conseqüències; les línies d’investigació, les possibles responsabilitats i l’actuació del sistema socieducatiu català en els autors dels crims i el seu entorn.

Per part de JxCat, Jordi Munell ha posat èmfasi en els contactes entre el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) i el cervell dels atemptats de Catalunya, l’imam de Ripoll (Girona) Abdelbaki Es Satty, en el període que aquest va ser a la presó de Castelló, entre 2010 i 2014.

Per la seua part, la diputada d’ERC Montserrat Fornells ha cridat a arribar "fins el final" per saber per què els joves de Ripoll (Girona) van perpetrar aquests atemptats i el paper del CNI, del que ha suggerit que està "més preocupat per buscar urnes i paperetes que per perseguir terroristes". Fornells ha reconegut els mèrits del major dels Mossos d’Esquadra en el moment dels atemptats, Josep Lluís Trapero, al que ha traslladat tota la "força" d’ERC després de conèixer-se que serà processat per sedició i organització criminal per la seua actuació en el procés sobiranista.

En nom de la CUP, Natàlia Sànchez ha cridat a posar èmfasi també en les causes "geopolítiques" d’aquest tipus d’atemptats, i el diputat de Catalunya En Comú-Podem Joan Josep Nuet ha donat suport a la comissió encara que ha expressat "preocupacions" que es faci d’ella un "ús partidista.

El parlamentari de Ciudadanos Matías Alonso ha justificat l’abstenció en què aquesta comissió s’hauria de dur a terme al Congrés dels Diputats, mentre que l’exconseller de l’Interior i diputat del grup PSC-Units, Ramon Espadaler, no ha donat suport a la iniciativa perquè "no és la millor manera" d’abordar possibles "disfuncions".

Per part del PPC, Xavier García Albiol ha titllat d’"extemporània" aquesta proposta.

tracking