SEGRE

PANORAMA

L'oposició exigeix mesures contra la deriva “violenta” dels CDR

Un sindicat dels Mossos descarta equiparar els Comitès amb la kale borroka

Una imatge del tall de l'A-2 a Soses aquest dimarts.

Els CDR tallen l'autovia A-2 a SosesÒscar Mirón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central, al costat dels partits constitucionalistes, va criticar ahir el que van qualificar com la deriva “violenta” que estan prenent els Comitès de Defensa de la República (CDR) a Catalunya, arran de l’anunci de la Fiscalia de l’Audiència Nacional d’iniciar una investigació sobre les protestes promogudes per aquestes organitzacions.

En aquest sentit, fonts de la Moncloa van explicar que esperen que la Fiscalia actuï de “forma contundent” contra els CDR, que titllen de grups sorgits de la “desesperació” d’un sector de l’independentisme davant de la impossibilitat de fer efectiva la República i que “no reflecteixen” el conjunt de la societat catalana. L’Executiu central es va expressar en la mateixa línia del que ja va expressar el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, dimarts, quan va prometre combatre aquestes organitzacions amb tots els mitjans policials i judicials de l’Estat a causa de la seua actitud “violenta i intimidatòria”. El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va expressar la mateixa idea a l’assegurar que els CDR actuen a Catalunya com a “cèl·lules organitzades per causar danys, disturbis i trencar la normal convivència”.

Pedro Sánchez acusa els mitjans públics catalans de justificar la “violència” dels Comitès de Defensa

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va considerar ahir davant dels mitjans una “bona notícia” l’anunci de la Fiscalia i va assegurar que “preservar l’Estat de Dret, la seguretat i la normalitat als carrers és important a Catalunya”. “És una bona notícia que la Fiscalia de l’Audiència Nacional posés peu en paret”, va explicar el líder socialista, i es va alegrar que “el Govern es posés les piles”. També va carregar contra els mitjans públics catalans, TV3 i Catalunya Ràdio, que va acusar de “justificar accions violentes d’una petita part de la població que vol imposar la seua visió de la realitat”.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va assegurar dilluns que els CDR estan mostrant la “cara oculta” del nacionalisme, al seu parer, un moviment violent en el qual hi ha “un assenyalament al diferent” i que provoca “crisi política i paràlisi econòmica”. A més, va exigir al Govern de Rajoy que es prenguin mesures en virtut de l’article 155 de la Constitució. Per la seua part, el portaveu adjunt de Comú Podem, Josep Vendrell, va acusar el PP i Ciutadans de “crear una ficció de violència als carrers” al criminalitzar els CDR, encara que va matisar que alguna de les accions dels Comitès “són un tret al peu”.

Per la seua part, el president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Cervera, va encoratjar els CDR a mantenir “l’esperit de moviment”.

D’altra banda, un dels sindicats dels Mossos d’Esquadra va voler desvincular-se ahir de la criminalització dels CDR. En aquest sentit, el portaveu del sindicat SME, Toni Castejón, va relativitzar la situació que es viu a Catalunya i va assegurar que no es poden equiparar aquestes organitzacions amb la kale borroka.

En un altre ordre de coses, diversos sindicats dels Mossos es van queixar pel “sobreesforç” que suposa per als agents l’activació del pla Minerva, operació impulsada per fer front a les manifestacions previstes per a aquesta primavera a Catalunya, en el marc del procés independentista.

tracking