SEGRE

EUA IMMIGRACIÓ

Trump vol enviar tropes a la frontera amb Mèxic

Fins que pugui construir el mur amb fons del Pentàgon || Malgrat que la llei prohibeix expressament el desplegament

Donald Trump recorre ara a la Guàrdia Nacional.

Donald Trump recorre ara a la Guàrdia Nacional.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Donald Trump, va dir ahir que vol que les Forces Armades s’encarreguin de protegir la frontera amb Mèxic fins que s’hi construeixi el mur, un pla que inquieta el Govern mexicà. “Fins que puguem tenir un mur i una seguretat adequada, vigilarem la nostra frontera amb les nostres Forces Armades. Aquest és un gran pas”, va dir Trump. Va insistir que s’està “preparant perquè els militars s’encarreguin d’assegurar la frontera entre Mèxic i els Estats Units”. Aquest projecte se suma al seu intent de sufragar el mur que vol construir a la zona amb fons del Pentàgon, un tema de què ja ha parlat amb el secretari de Defensa.

Encara que Trump no va donar detalls sobre el seu pla, la Casa Blanca va aclarir després que seria la Guàrdia Nacional, un cos de reserva de les Forces Armades, l’encarregada de controlar la frontera sud, que actualment està vigilada per agents migratoris entrenats específicament per a això.

El Govern mexicà demana explicacions a l’executiu nord-americà després de l’anunci de Trump

La idea té precedents: dos predecessors de Trump, George W. Bush el 2006 i Barack Obama el 2010, van enviar centenars de soldats de la Guàrdia Nacional per vigilar la frontera en operacions puntuals. No obstant, una llei federal nord-americana prohibeix utilitzar els militars per a tasques de seguretat i ordre públic a nivell nacional, per la qual cosa les opcions de Trump són limitades.

El Govern mexicà va sol·licitar formalment “un aclariment sobre els comentaris del president” Trump, en paraules de l’ambaixador de Mèxic a Washington, Gerónimo Gutiérrez. “Compartim la idea de tenir una frontera segura però no sempre coincidim a com assolir aquest objectiu. Mèxic actuarà a favor dels seus interessos”, va dir Gutiérrez.

En un altre ordre de coses, Trump va accedir a mantenir les tropes nord-americanes a Síria una mica més, amb la qual cosa fa marxa enrere en l’anunci de dimarts sobre una imminent retirada.

tracking