SEGRE

CONFLICTE CATALà

Suïssa assegura que no hi haurà un intercanvi entre Falciani i Marta Rovira

L’exinformàtic de la filial helvètica del banc HSBC va ser detingut dimecres a Espanya

Marta Rovira

Rovira diu que el Govern espanyol va amenaçar amb "morts als carrers" si seguien amb la DUIEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern suís va assegurar aquest divendres que no hi haurà un "intercanvi" entre l’exinformàtic de la filial helvètica del banc HSBC Hervé Falciani, l’extradició del qual ha sol·licitat a Espanya, i la número dos d’ERC, Marta Rovira, que va viatjar fa dos setmanes a Suïssa i la detenció del qual i entrega ha demanat Madrid.

"En la cooperació judicial internacional en matèria penal són determinants únicament els tractats i les lleis", va assenyalar el portaveu del Departament Federal de Justícia de Suïssa, Folco Galli.

"Per tant no hi ha cap marge d’apreciació sobre pactes" que condueixin a un "intercanvi" de Falciano per Rovira, va afirmar.

La defensa de Falciani va dir el dijous que espera que la nova petició helvètica no respongui a un "intercanvi de cromos" amb escapats del "procés" a Suïssa.

Falciani, de 46 anys, va ser detingut dimecres a Espanya arran d’una ordre de detenció i entrega rebuda de Suïssa contra l’exempleat del banc britànic HSBC a Ginebra, després de la qual cosa va comparèixer dijous davant d’un jutge de l’Audiència Nacional que el va deixar en llibertat amb mesures cautelars mentre es decideix si és procedent extradir-lo.

L’analista informàtic va ser condemnat el novembre del 2015 en absència pel Tribunal Penal Federal de Suïssa a cinc anys de presó per espionatge financer agreujat, en haver tractat de facilitar a empreses privades i organismes estrangers oficials en 2008 dades bancàries de més de 130.000 presumptes evasors fiscals de 180 països mitjançant la famosa "llista Falciani".

Falciani va fugir de Suïssa el 2008 i després de passar per França es va instal·lar a Espanya, on va ser detingut per primera vegada el 2012 amb vista a una possible extradició, un pas que l’Audiència Nacional espanyola finalment va rebutjar el 2013.

A Espanya, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, també va descartar dijous que hi hagi relació entre ambdues peticions d’extradició, en afirmar que "no hi ha cap decisió, ni gestió, del Govern" sobre això.

"Si la sol·licitud de les autoritats suïsses s’ha produït en aquest moment, és ara quan se sotmet la qüestió a l’Audiència Nacional", va indicar.

Suïssa va registrar la sol·licitud el 3 de maig de 2017 en el Sistema d’Informació Schengen (SIS) perquè Falciani complís a Suïssa la seua condemna de 4 anys i 195 dies a presó que li queda (després d’haver estat en presó preventiva a Espanya el 2012 durant 170 dies).

La dirigent d’Esquerra Republicana (ERC) per la seua part va fugir a Suïssa el 23 de març i el mateix el jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena va dictar una ordre internacional de detenció per a Rovira, que està processada per rebel·lió a Espanya en haver exercit un paper "essencial" en la coordinació del "procés" independentista català, segons el magistrat.

Suïssa assegura que no hi haurà un intercanvi entre Falciani i Marta Rovira

Suïssa assegura que no hi haurà un intercanvi entre Falciani i Marta RoviraEFE/Archivo

tracking